Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skogen nyckeln till hållbar utveckling i Sverige och Europa

/

Möjligheterna för Sverige är betydande med tanke på att en mycket stor del av Europas skogstillgångar finns här – särskilt i de norra delarna av landet.

Annons

Svensk skog kommer i framtiden att få ännu större betydelse för utvecklingen mot ett hållbart samhälle. Förnybar energi ersätter steg för steg fossila bränslen. Samtidigt öppnas nya möjligheter för skogsråvaran som miljövänligt alternativ i kläder och andra konsumentvaror. Dessutom gör svenskt skogsbruk stor klimatnytta genom att varje år binda nästan 140 miljoner ton koldioxid – dubbelt så mycket som de svenska utsläppen av koldioxid.

Skogen är därmed en mycket viktig nyckel till hållbar utveckling i Sverige och Europa. Framtiden ser ljus ut för svenskt skogsbruk och svensk skogsindustri. Skogsråvara ersätter i dag både konstfiber och bomull i produktionen på Domsjö Fabriker som tar fram specialcellulosa för olika användningsområden, bland annat för till viskostyger som ersätter tyg av konstfiber som görs av fossila bränslen.

Med Mittuniversitets och SCA:s gemensamma ansträngningar är länet en viktig kunskapsnod för framtidens skogsprodukter.

Möjligheterna för Sverige är betydande med tanke på att en mycket stor del av Europas skogstillgångar finns här – särskilt i de norra delarna av landet.

Men detta innebär också att vi måste engagera oss i skogsfrågor, inte minst på europeisk nivå. Vårt skogsbruk är en självklar del av de gröna näringarnas positiva effekt på hållbar tillväxt, inte minst ur perspektivet att skapa goda förutsättningar för service och utveckling även utanför de största städerna.

I södra Europa är frågeställningarna när det gäller skogspolitik helt annorlunda. Där handlar diskussionen mer om parker och rekreation. Därför finns det inga förutsättningar för en gemensam, bindande, skogspolitik i EU som liknar den som finns för jordbruket. Däremot är skogsfrågorna självklara europeiska angelägenheter när vi fattar gemensamma beslut om industri- och näringspolitik, miljö, energi, klimat, forskning och infrastruktur. Därför det är också av betydelse att vi breddar synen på vad som är skogsfrågor i EU.

Skogsfrågorna är viktiga när EU fastställer framtida målsättningar för industriutveckling, forskning och innovation samt energi- och miljöpolitik. Europaparlamentets beslut om biobränslen nyligen är ett bra exempel på detta. Det beslutet innebar att skogsråvaran ges en betydelsefull roll i synen på hållbara biobränslen. Detta är en stor framgång för svensk skog, de gröna näringarna och ett framtida grönt energisystem. Det stimulerar innovation, skapar jobb och ger oss mer förnybar energi.

I dag besöker vi Processum i Örnsköldsvik, Logosol i Härnösand och Mittuniversitetet och SCA i Sundsvall. Det är självklart att Västernorrlands behov och åsikter ska göra avtryck i europapolitiken i Bryssel. Det tjänar både Västernorrland och Europa på.

Emil Källström

Västernorrländsk riksdagsledamot för Centerpartiet

Kent Johansson

Europaparlamentariker för Centerpartiet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons