Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skeppsbrott i Zimbabwe

Annons

Zimbabwe har sällat sig till det afrikanska skeppsbrottet. President Mugabe var folkhjälte i kampen mot de grymma kolonialherrarna, en beundrad ledare över dela det svarta Afrika. Reformer inom hälsovård och utbildning utlovades och genomfördes under början av 1980-talet. Ett annat löfte var jorden åt den som brukar den. Dagsläget runt jordreformen känner säkert många till.

Under presidentvalet nu i mars har vi bevittnat en brutal maktkamp där våld och terror spritts över hela landet. Enligt presidenten själv en oförsonlig kamp mot terrorismen mot dem som vill återinföra den förhatliga kolonialismen.
Den framväxande demokratirörelsens ledare och presidentkandidat Morgan Tsvangirai var målet för alla attacker. Han var västvärldens marionett som ville återkolonisera landet.
Den som följt valrörelsen har sett hur olika regimkritiker med våld förts till olika baser runt om i landet av regeringspartiets milisstyrkor som dirigerats från huvudstaden Harare. En ren terrorkampanj har organiserats för att sätta stopp på Tsvangirais och hans partis MDC framfart.

Visst har även MDC-are varit inblandade i våld men den förkrossande majoriteten av våldet har iscensatts av regeringspartiets hejdukar. Inför maktens arrogans är det en plikt att göra motstånd!
Detta är läget i det söndertrasade landet med hungersnöd (750 000 människor behöver omedelbar livsmedelshjälp), galopperande inflation (omkring 120 procent), massarbetslöshet, enormt budgetunderskott, utbredd korruption och med olika undantagslagar som snabbt slussats genom parlamentet som har klar regeringsdominans.
Vägen tillbaka kommer att bli oerhört svår och lång. De mest pessimistiska har kallat situationen för ett häxkittelscenario.
Låt oss sluta upp i kampen för demokrati rättvisa och mänskliga rättigheter i Zimbabwe och visa vår djupa solidaritet med Zimbabwes folk.


S BÄCKLUND
BJÄSTA

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons