Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skattepolitik för ökat självbestämmande

Annons
Skattepolitik för ökat självbestämmande

Svar på debattinlägg i Tidningen Ångermanland 2002-02-13:

Centerpolitik gynnar inte vanliga löntagare, skriver sju fackliga företrädare i ett debattinlägg i Tidningen Ångermanland den 13 februari.

Min och centerpartiets syn är precis tvärtom, och den bygger på en skattepolitik för ökat självbestämmande. För att människor ska få större självbestämmande måste många strukturer i samhället ändras, och skattesystemet är en avgörande reform i centerpartiets utmaning att bygga samhället underifrån!

Den ekonomiska politiken måste ge varje enskild människa bättre förutsättningar att försörja sig själv och besluta om sin egen vardag. Centerpartiet prioriterar sänkt skatt för dem som behöver det mest, och för att tillgodose allas rätt att kunna leva på sin lön måste framför allt inkomstskatterna reformeras. Om vi ska förmå öka självkänslan hos den enskilde individen och familjerna, måste vi ge förutsättningar så att de kan råda över sin vardagsekonomi. Det är politikerns uppgift att se till så att enskilda och familjer inte blir beroende av samhällets bidragsvilja. Systemet för inkomstbeskattningen ska utformas så att det gynnar arbete och kunskap och stärker människors ställning på arbetsmarknaden.

Centerpartiets förslag innebär skatterabatt på 10000 kr lika för alla oavsett om inkomsten baseras på arbete, pension, sjukförsäkring eller andra ersättningar. För dem som har förvärvsinkomst av tjänst eller näringsverksamhet tillkommer en förvärvsrabatt på upp till 10800 kr och en barnrabatt på 1200 kr per barn och år för barnfamiljerna. Rabatterna är direkta avdrag på skatten och blir således värda 100 procent!

Med vårt skatteförslag stärker vi människors rätt att bestämma över sin egen vardag. Förslaget har en tydlig fördelningsprofil, eftersom det ger mer i plånboken till dem som bäst behöver och stimulerar till arbete framför bidrag. Konsumtionsutrymmet ökar, vilket i sig också främjar både tillväxten och sysselsättningen.

Jonny Lundin

Gruppledare centerpartiet i Härnösand

Vice ordförande centerpartiet i Ångermanland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons