Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ska terror bekämpas med bomber?

Annons

V ärlden är sig inte lik efter den 11 september. Allt känns väldigt otryggt och svårt. Vi såg tvillingtornen i World Trade Center rasa samman och begrava tusentals människor. Nu ser vi också de barn i Afghanistan som bombas ihjäl av västs krigsmaskineri, utan att veta varför.
Samma dag den 11 september svalt också 24 000 människor ihjäl, drygt 6 000 barn dog i diarré och 2 700 i mässling. VI lever i extremt ojämlika maktförhållanden där USA sedan andra världskrigets dagar klart etablerat sig som den marknadsekonomiska liberalismens lokomotiv. Samtidigt har nu de gamla kommunistiska planekonomierna glidit samman med en global kapitalistisk världsordning där frihandel, demokrati och fackliga rättigheter sitter allt trängre.

Bekämpas verkligen terrorismen bäst med bomber? Är ett krig mot ett av världens fattigaste länder försvarbart? Föder inte våld bara ytterligare våld? Går det inte att se sambandet mellan våld och ekonomisk misär med djupa orättvisor? Föråldrade och primitiva vedergällningsrop ljuder över världen, fruktan råder inte minst hos våra ledare. Här hemma ökar angreppen på oskyldiga med annan etnisk och religiös bakgrund, kart rasistiska uttalanden var legio nyligen i det danska valet. Vart är vi på väg? Vedergällningen har historiskt sett bara lett tillö kortvariga segrar som avlösts av ännu mera svårlösta konflikter. Demokratins och humanismens viktigaste egenskap har varit dialogen och civilkuraget. Nuvarande utveckling kommer enbart att föda nya hat och nya motsättningar och på sikt ännu djupare mänskliga katastrofer.

Vi står inför ett vägskäl där våra val kommer att få stora betydelse en lång tid framöver. Ena vägen går mot fasansfulla humanitära och militära katastrofer, där världen kommer att delas upp i olika läger och där freden och osäkerheten hotas i både fattiga och rika länder.
En annan väg går genom FN med ökad status och effektivitet, där folkrätten utstakas i säkerhetsrådet, där medlemsländerna sluter upp runt fred, demokrati och ökat människovärde. Helt enligt FN-stadgan för övrigt!
Konflikten mellan Israel och palestinierna måste med kraftfullt agerande få en politisk lösning, som visar på FNs resolutioner 242 och 338 (enligt folkrätten) där Israel drar sig tillbaka från de ockuperade områdena, bosättningarna utryms och de palestinska terrordåden upphör.
Fattigdomen ska halveras till 2015, detta har man också enats om i FN. De svältande har faktiskt blivit 6 miljoner färre varje år under de senaste fem åren, men det måste vara 22 miljoner människor om året om målet slutligen ska nås.
En bärkraftig strategi mot terrorismen innefattar en frenetisk och okuvlig kamp mot den globala misären och fattigdomen.

S. BÄCKLUND
BJÄSTA

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons