Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjukvården fungerar inte i vårt län

Annons
Sjukvården fungerar inte i vårt län

Svar till Christina Meltin Westerlund (TÅ 19/3):

Nej, Christina Meltin Westerlund, i vårt län fungerar inte sjukvården och i våra kommuner fungerar inte äldrevården. Däremot kan personalen vara oerhört trevlig och man kan bli väldigt bra bemött. Det kan man i Stockholm också. Men det har ingenting med sjukvårdspolitik att göra.

Politik handlar om att se till att det finns tillräckligt med pengar för samhällets odiskutabelt gemensamma uppgifter: polis- och rättsväsende, utbildning, hälso- och sjukvård, omsorg och äldrevård samt försvar. Dessa SKALL finansieras gemensamt via skatter. Stat, landsting och kommun har därför rätten att avkräva oss skatt. Men de har också skyldighet att se till att vi får det som vi har betalat skatt för, när vi behöver det. Och det är de styrande politiker i stat, kommun och landsting som har det ansvaret.

Vad får vi då för sjukvård i Västernorrland, när vi behöver det? Om Christina Meltin Westerlund får höftledsproblem, kommer hon att få vänta först på en undersökning hos sin distriktsläkare, sedan får hon vänta 10 månader på en undersökning hos en ortopedspecialist. Om det visar sig att hon behöver en höftledsoperation, får hon vänta ytterligare minst ett år på operationen. Det är resultatet av socialdemokratisk sjukvårdspolitik.

Om Christina Meltin Westerlund däremot skulle bo i Stockholm, skulle hon få tid hos en ortopedspecialist inom 3 månader, och hon skulle sedan få sin operation gjord inom 3 månader. Ändå var kösituationen i Stockholm för bara fyra år sedan ännu värre än den är hos oss nu. Då styrdes Stockholms läns landsting av socialdemokrater. Förändringen är resultatet av fyra år av borgerlig sjukvårdspolitik.

Vad har vi för äldrevård i Västernorrland? Om Christina Meltin Westerlund idag hade varit gammal och hjälpbehövande, hade hon mött en kommunal äldrevård i kris. En äldrevård med skriande brist på sjukhemsplatser (så kallade särskilda äldreboenden). En äldrevård som i stor utsträckning räknar med anhörigas insatser. En äldrevård där det saknas såväl pengar som personal, inte minst i Christina Meltin Westerlunds egna underbara stad Härnösand.

Moderat sjukvårds- och äldrevårdspolitik innebär omprioritering av de offentliga utgifterna så att offentliga kärnuppgifter såsom sjukvården och äldrevården får större resurser.

Moderat politik innebär att politikerna upphör att själva vara (enda) arbetsgivare för sjukvården eller äldrevården. Det finns andra, som är proffs på att driva vårdcentraler och sjukhem, som klarar den uppgiften väl så bra och oftast bättre, till gagn för arbetsmiljön, personalen och patienterna. Det anser även fackförbundet Kommunal.

Moderat politik innebär att banta den överviktiga politisk-administrativa styrapparaten för sjukvården och äldrevården. Det skulle inte bara frigöra pengar för själva vården, det skulle också befria de anställda från handlingsförlamning och uppgivenhet.

Självklart är socialdemokrater tvungna att kritisera Stockholm. Men snälla socialdemokrater - riksdagsmän, landstingspolitiker eller kommunalpolitiker - visa mig en enda socialdemokratiskt styrd kommun där äldrevården fungerar bra. Visa mig ett enda socialdemokratiskt styrt landsting där sjukvården överlag fungerar bra och utan köer. I den mån ni har infört förändringar till det bättre, så har det varit enligt det moderata receptet: privatisering av vårdcentraler och äldreboenden, införande av valfrihet inom vården.

Men vad är då ert eget recept, utöver att tråna efter tillfälliga bidrag från regeringen? Jag vore tacksam för ert besked, så att vi alla får veta vad ni socialdemokrater i Västernorrland egentligen går till val på.

Jacomina Beertema

Överläkare, moderat politiker

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons