Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Själevadskolan behöver en elevparkering – bestäm inte om oss unga utan med oss

Annons

Med reservation för att jag låter mycket äldre än jag egentligen är, minns jag tiden då min årskull fyllde femton; inte för den välkända byxmyndighetsåldern - utan snarare för möjligheten att uppleva att vi kunde ge oss ut på asfalten, greppandes om en ratt eller ett styre allena.

Jag hoppas att Själevadskolans elevråd fortsätter skava framöver mot alla som säger att de inte kan få en elevparkering, skriver August Lundin, SSU Örnsköldsvik. Foto: Anna Sjöblom/Arkiv

Som sekreterare för Själevadskolans elevråd lät jag ihop med ordförande Isak Börjesson föra samtal i två års tid med såväl kommunen som områdets fastighetsägare om möjligheten att anlägga eller åsidosätta redan befintliga parkeringar åt unga trafikanter; just av anledningen att underlätta för skolans elever långt efter att vi själva lämnat dem.

Redan där såddes mitt politiska engagemangs frö, trots att jag och Isak gick skilda vägar efter att vi lämnade grundskolan; utan att ha drivit färdigt frågan som elevrådsrepresentanter.

Att fylla femton är för många starten på att bli myndiga och anses vuxna; när man juridiskt går från att vara minderårig till underårig. Någonting som slagit mig är hur vi gör skillnad på unga trafikanter och unga trafikanter. Har du moped eller mopedbil kan du åtnjuta lyxen av att hålla ikapp med alla som kör upp till och med 45 kilometer i timmen. Detta gäller tydligen inte dig som kör A-traktor; eller Epa som det i folkmun heter. Bli inte så förvånad över att "alla epor trimmas" när de särbehandlas till att endast få gå 30 kilometer i timmen.

Jag är fullt medveten om att det här är en fråga många bara rycker på axlarna åt, varför ändra någonting så basalt? Själv anser jag att den som engageras tidigt i en fråga kommer ha med sig den som tyngdpunkt i sina värderingar.

Jag hoppas att Själevadskolans elevråd fortsätter skava framöver mot alla som säger att de inte kan få en elevparkering.

Själv anser jag att klimatfrågan vilar tungt på västvärldens inställning till trafikens roll i samhället. Själv anser jag att en grön omställning av trafiken endast fungerar om fler engageras i trafiken; således min äskning att unga inte ska behandlas på olika sätt beroende på deras val av fordon.

Utöver den ideella aspekten finns även den praktiska delen. För de unga betyder det att de reser effektivare, så de har tid för mer.

Du som stör dig på 40-vägarnas onaturliga hastighet kommer nu kunna gnälla mer på det, och mindre på att du har en A-traktor som kör 30 kilometer i timmen framför dig. Dessutom förlorar trimning av A-traktorer mycket av sitt värde då de skulle komma närmare hastighetsbegränsningarna; förmodligen en otrolig lättnad för Örnsköldsviks poliser.

Det sades att valet 2018 var de äldres val; valet där var fjärde väljare var pensionär. Partierna övertrumfade varandra med lovorden kring hur deras skatter, bostäder och pensioner skulle se ut kommande mandatperiod. Det välkomnar jag starkt, man ska inte bli fattig och exkluderad för att man blir gammal.

Men glöm inte att demokrati går ut på att inkludera och kompromissa; det gäller även oss underåriga. Hör inte bara på oss, lyssna till oss. Bestäm inte om oss, bestäm med oss.

Med reservation för att jag låter mycket äldre än jag egentligen är, hoppas jag att Själevadskolans elevråd fortsätter skava framöver mot alla som säger att de inte kan få en elevparkering.

August Lundin, SSU Örnsköldsvik

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons