Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Se till att samhället ta ansvar

Annons

Kort kommentar till Eva Lohmans krönika om kvinnomisshandel ÖA 17 augusti

Om du vill göra något annat än att dra de vanliga klyschorna om "inte acceptabelt" och "attitydförändring" så se till att samhället/politikerna tar ansvaret för verksamheten med jourer och hem för misshandlade kvinnor och barn. Det är inte ideella verksamheter som ska sköta detta tunga jobb! Det måste alltid finnas någon att ringa till, det måste alltid kunna erbjudas ett säkert skyddat boende!

Du verkar fullkomligt aningslös när du tror att misshandel beror på att man inte kan lösa konflikter genom att prata! Johan Croneman skriver i DN 17 augusti om en "skräckrapport" från England som visar att misshandelsfall och övergrepp ökade med 38 procent när t ex England spelade landskamp och förlorade. Man gick hem och tog ut besvikelsen på familjen.

Eva Söderberg

Övik

Svar direkt

Det är ingen klyscha att våld mot kvinnor inte är acceptabelt. Det är heller ingen klyscha när jag skriver att det måste till attitydsförändringar. Kvinnojourernas styrka är just att de är ideella föreningar, dock med stöd från kommunerna. Så har det varit helt sedan 70- och 80-talen, då många kvinnor själva startade upp olika Kvinnojoursverksamheter. Alliansregeringen har på olika sätt förstärkt stödet till kvinnojourerna och vi är väl medvetna om att långsiktighet och fortsatt stöd från kommunerna är viktigt för att kvinnojourerna kan fortsätta bedriva sitt viktiga arbete. Regeringen har också gett Carin Götblad, fd länspolismästare i Stockholm, uppgiften att vara nationell samordnare mot våld i nära relationer och ta fram en nationell handlingsplan.

Många kvinnor vill vara anonyma, av personliga och andra skäl vill de inte ha kontakt med kommunernas socialtjänstförvaltningar. Det tycker jag vi ska respektera.

Jag är inte alls aningslös när jag skriver om vikten av att kunna prata med varandra. Jag har själv arbetat ideellt med Kvinnojourer under många år och är väl insatt i verksamheten.

Eva Lohman (M)

Ridsdagsledamot Västernorrland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons