Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Se över maxtaxan i äldreomsorgen

Annons

E För en tid sedan fanns i ÖA en artikel om den maxtaxa i äldreomsorgen som riksdagen beslutat skall införas från och med den 1 juli i år. Artikeln illustrerades med ett foto av Lena Näslund där det ser ut som om hon sitter och räknar på fingrarna. Det kanske man måste göra med tanke på kommunens ansträngda ekonomi och att det rör sig om en mer komplicerad reform än det kan tyckas vid första påseendet.
Vad maxtaxan för äldre innebär finns utförligt beskrivet i artikeln. Det anmärkningsvärda är emellertid att denna reform, som skulle innebära att de pensionärer som har det sämst ställt skulle få mer i plånboken, i stället gynnar dem som redan har pengar.

Dessa har till exempel
tidigare betalat flera tusen kronor i vårdavgift men får den nu sänkt till maxbeloppet 1 510 kronor. Det visar sig också att vissa pensionärer genom den nya reformen kommer att bli tvungna att söka socialbidrag. Tydligen har socialdepartementet missförstått hur det verkligen förhåller sig. Det har naturligtvis aldrig varit avsikten att skapa en ny grupp socialbidragstagare bland äldre. Därför bör maxtaxan ses över av ansvariga innan den införs den 1 juli.


PENSIONÄR

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons