Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sänkt skatt men mindre i plånboken

Alliansen anser sig stärka pensionärernas ekonomiska situation. Men i själva verket förhåller det sig tvärtom.

Annons

Regeringen föreslår en skattesänkning på 2,5 miljarder kronor för landets pensionärer nästa år. Den femte skattesänkningen för pensionärer står alltså för dörren.

Därmed anser sig Alliansen också stärka pensionärernas ekonomiska situation. Men i själva verket förhåller det sig tvärtom.

Skatteorättvisan mellan löntagare och pensionärer inte bara består – den förvärras med det framlagda förslaget. Pensionärerna får nöja sig med 100 kronor i månaden i sänkt skatt medan löntagare i vanliga inkomstlägen för minst dubbelt så mycket, Regeringen har missat att det är storleken på skattesänkningarna som är avgörande, inte antalet gånger de sänks!

Skatteklyftan för en löntagare och en genomsnittspensionär med 14 000 kronor i månaden ökar med förslaget från nuvarande 250 till cirka 350 kronor.

Och inte nog med det. Resultat försämras ytterligare av att bromsen åter slår till nästa år. Inkomstpensionerna minskar då med 2,7 procent medan lönerna beräknas öka ungefär lika mycket.

Sammantaget ökar skillnaden till löntagarna i disponibel inkomst med cirka 1 000 kronor i månaden. Få pensionärer torde känna någon större tacksamhet över regeringens förslag om en femte skattesänkning.

Styrelsen i SPRF Orren, Sollefteå

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons