Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så sänker vi ungdomsarbetslösheten

/

Annons

Ungdomsarbetslösheten är hög i Sverige oavsett hög- eller lågkonjunktur. Så har det varit länge nu vilket har lett till att många unga tvingats vänja sig vid att leva på föräldrarna och jaga arbetstimmar eller ta emot bidrag. I Västernorrland är 22,4 procent av de under 24 år utan arbete.

Att inte kunna försörja sig själv och få bli vuxen på riktigt tär på självkänslan. Om många unga hamnar utanför under lång tid påverkas hela samhället i form av lägre tillväxt, social oro och brist på erfaren arbetskraft. Därför är kampen mot ungdomsarbetslösheten en av våra viktigaste prioriteringar.

Centerpartiet och alliansen har de senaste åren genomfört en rad reformer för att göra det lättare för unga att få jobb som halverade arbetsgivaravgifter, lättnader i anställningsskyddet för deltidsanställningar, förstärkningar av yrkeshögskolan och sänkt restaurangmoms. I denna budget har vi kommit överens om kraftiga satsningar på YA-jobb inom yrkesintroduktionsavtal och lärlingsutbildningar för att stärka den viktiga kopplingen mellan utbildning och arbetsliv. Syftet med dessa satsningar är att fler ska komma ut i yrkeslivet både under och efter gymnasietiden.

Dessutom gör vi det ännu mer lönsamt att anställa de yngsta. Idag behöver arbetsgivarna bara betala 15,49 procent i arbetsgivaravgift, istället för 31,42, för personer upp till 26 år. På så vis är det betydligt lättare att anställa unga som annars ofta har svårt att konkurrera med mer erfarna och meriterade personer. Nedsättningen har gjort det möjligt för många unga i länet att få jobb.

Men med en ungdomsarbetslöshet runt 22,4 procent måste vi självfallet göra mer. Därför har vi i höstbudgeten drivit igenom ytterligare sänkningar av anställningskostnaden för de yngsta som är allra mest utsatta. Den som anställer personer under 23 år kommer därför att få socialavgifterna nedsatta till 10,21 procent.

Vid en lön på 19 000 i månaden innebär det ytterligare 1 000 kronor i rabatt för arbetsgivaren. Med tidigare reformer handlar det nu alltså om sänkningar på över 4 000 kronor i månaden för denna grupp. Samtidigt normaliseras arbetsgivaravgifterna för personer över 25 år som inte har samma behov av detta stöd eftersom de ofta har kommit närmare arbetsmarknaden eller skaffat sig en högre utbildning.

Totalt innebär detta en skattelättnad för arbetsgivare som anställer ungdomar på 15 miljoner kronor i Västernorrland.

Medan oppositionspartierna vill fördubbla socialavgifterna vill vi sänka dem mer för dem med störst behov. I Centerpartiet kommer vi att fortsätta kampen i alliansregeringen för att fler unga ska få ett jobb att gå till och en egen lön att leva på. Det är inte bara viktigt för den egna tryggheten och friheten utan också för länets tillväxt och välfärd.

Annie Lööf, partiledare för Centerpartiet

Emil Källström, Västernorrländsk riksdagsledamot för Centerpartiet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons