Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rökfritt på restauranger en självklarhet

Annons
Rökfritt på restauranger en självklarhet

I dag reagerar man på om någon tänder en cigarett i ett sammanträdesrum. Det är inte så länge sedan som det var en verklighet med rökning överallt. Att det är rökfritt på tåget, flyget, biografen och i sammanträdesrummet, det är något som vi i dag uppfattar som en självklarhet. Det är dags att skapa denna självklarhet även i den sista offentliga miljön där rökning fortfarande är tillåten, på restaurangerna.

Vad talar för det hela ?

I dag säger lagen att alla som arbetar har rätt till en rökfri arbetsplats, undantagen är restaurangbranschen. Detta trots att tobaksröken innehåller flera ämnen som är förbjudna att ha på en arbetsplats. I dag finns dessutom kunskap om att minst 800 personer dör varje år till följd av passiv rök. Restaurangbranschen borde ha samma rättigheter som alla andra eftersom deras hälsa är lika viktig som någon annans.

Många ungdomar tillbringar tid på caféer och restauranger och det är oerhört synd att denna miljö ska uppmuntra till att börja röka.

Som ung har man inte det fria valet att börja röka eller inte, då vi har en tobaksindustri som årligen behöver rekrytera nya kunder. Branschen satsar stora pengar på att få marknadsföra sina produkter på sin sista arena för nyrekrytering av ungdomar.

I Sollefteå har Folktandvården tillsammans med Sollefteå kommun satsat på utbildning till föräldrar, elever, lärare, övrig personal i skolan och barnomsorgen för att motivera ungdomar att inte börja röka eller snusa, eftersom man rycker det är viktigt. Men det räcker inte på långa vägar för att inte få ungdomarna att börja använda tobak. Det behövs fler insatser för att ändra attityder till tobaken. Låt serveringarna vara en stödjande miljö som är rökfri, då skulle vi nå mycket längre!

Många tycker det är obehagligt att äta när det är rökigt. För de som har astma eller allergi innebär att de inte kan äta på restauranger kvällstid som det ser ut i dag.

Vad tycker befolkningen?

Det finns en hel del studier som stödjer att införa rökfritt. I dag är det så många som fyra av fem (81 procent) som inte röker. Elva av tolv vill sina i en rökfri miljö. En av hundra tycker att rökning borde vara tillåten i hela serveringslokalen. Två av fem har någon gång vänt i dörren för att lokalen varit för rökig och vi är mycket dåliga på att fråga efter rökfritt. Detta ger ett mycket bra stöd för att införa rökfritt på restaurangerna.

Följande fråga man kan ställa sig: Kan man inte informera om detta och på så sätt få branschen att tillämpa rökfritt på frivillig väg?

I Sollefteå kommun har vi arbetat för att få serveringar att bli rökfria och det innebär att årligen har branschen fått information och uppbackning med marknadsföring, Tack vare detta har vi 14 serveringar som erbjuder rökfritt. Många bland kvällsrestaurangerna säger att en lag skulle underlätta och att de inte vågar ta steget förrän det blir en lag.

En lag om rökfritt är en tydlig signal att man värnar om personalen, ungdomarna och allergikerna.

Monika Sandell

Folktandvården Sollefteå

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons