Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rimligt undervisande eller orimligt sparande?

Annons
Rimligt undervisande eller orimligt sparande?

Skolledningen på Ådalsskolan har ett förslag om att två naturklasser och två samhällsklasser i årskurs 1 2002 ska slås ihop på engelskan och svenskan till tre klasser, i stället för nuvarande fyra klasser. Skälet är att skolan totalt ska spara ca 2 miljoner kr.

Om detta förslag går igenom resulterar det i att det blir tre klasser med ca 30 elever i varje klass. Som det ser ut nu är det ca 20 stycken i varje klass. Lärarens tid minskar avsevärt och kvalitén på utbildningen i svenska och engelska försämras. De elever som är blyga och osäkra får inte den kontakt de behöver med läraren, till skillnad från de utåtriktade. Läraren kan inte ge samma kvalité på undervisningen och kvantitet sätts före kvalitet.

Antagligen kommer detta beslut att tas på sommarlovet då eleverna inte har någon chans att yttra sig. Till hösten, när vi säger stopp, kommer de att hänvisa till att man måste klaga i förväg, och det är det vi gör nu.

Kritiken ligger inte bara i att förslaget försämrar undervisningen utan även att vi enbart fått knapphändig information om förslaget två veckor innan sommarlovet. Vi tycker också att skolledningen försöker dölja beslutet eftersom beslutet antagligen kommer att tas på sommarlovet då vi är lediga.

Nästan samtliga elever från Nt1a, Nt1b, Sp1a har skrivit under en protest mot beslutet, även större delar ur Sp1b har skrivit på. Denna lista har Pär Wärmegård, biträdande rektor, fått ta del av och med den listan visade vi att vi inte accepterar en försämring av vår utbildning.

Först bygger man upp en bra och fungerande verksamhet. När det är klart ska man spara in på det man byggt upp.

Med denna insändare vill vi uppmana politiker och samhällets invånare att bibehålla skolans kvalitet. Liknande åtgärder kan ske i andra ämnen och klasser och det kan medföra en stor försämring av Ådalsskolan. Det är nu upp till kommunens invånare att agera i nästa val så att vår mycket fina Ådalsskolan inte körs i botten.

Olle de Vahl

Emma Fredriksson

Kim Backlund

+ Sp1a

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons