Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Respekt för de mänskliga rättigheterna

Annons
Respekt för de mänskliga rättigheterna

Afghanistans befolkning har levt under väpnad konflikt i över 20 år. Deras vardag har varit fylld av död och förtryck, misshandel och tortyr, godtyckliga gripanden och "försvinnanden". Nästan en hel generation är född och uppvuxen utan att veta vad fred, frihet och trygghet innebär. Så gott som alla inblandade parter i konflikten har begått grova kränkningar mot befolkningen. Det måste man ha i minnet när talibanerna nu förlorar makt, annars är risken att en förtryckare byts ut mot en annan.

Amnesty har upprepade gånger vädjat till det internationella samfundet att respekten för de mänskliga rättigheterna måste bli grunden för återuppbyggandet av landet. Det är en förutsättning för fred och säkerhet. En annan förutsättning är att framtidens Afghanistan byggs på befolkningens villkor. En bred uppslutning av människor från hela samhället måste stå bakom en kommande politisk uppgörelse. Kvinnor och minoritetsgrupper får inte diskrimineras i regeringsbildandet och i byggandet av landets institutioner utan måste ges en aktiv roll.

Afghanistan är i stort behov av försoning. För att en försoning ska vara möjlig måste de ansvariga för brott mot mänskliga rättigheter, oavsett grupptillhörighet, ställas inför rätta i enlighet med internationella normer. De tre miljoner afghaner som har flytt från sina hem måste få återvända i säkerhet och med värdighet. Det internationella samfundet har ett ansvar att skydda flyktingarna och respektera rätten att söka asyl. Ingen får återsändas till ett land där de riskerar tortyr.

Världssamfundet har nu en möjlighet att visa för Afghanistans befolkning att deras rättigheter äntligen kommer i första hand.

Birgitta Smith

för Härnösands amnestygrupper

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons