Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reseavdragen helt otillräckliga – stor samhällsvinst om fler tog bilen till jobbet

/
  • Reseavdragen är otillräckliga, anser insändarskribenten.

Annons

Gång på gång hör man politiker som ifrågasätter reseavdraget. Ett motiv är att reseavdraget kan tas bort för att det bara är höginkomsttagare runt Stockholm som tjänar på det. Tittar man i Skatteverkets egen statistik är det flest som använder reseavdrag i Halland, 22 procent.

I dessa dagar tycker alla det är viktigt att folk får jobb. Inte minst de som står långt från arbetsmarknaden. Men då måste man ju också kunna ta ett jobb som ligger lite längre bort och då behövs i många fall bilen.

Bilen är flexibel och pålitlig i alla väder och vid alla tider. Men reseavdragen i dag är helt otillräckliga för att folk ska kunna ha råd att pendla en bit även om lönen inte är så hög.

■■ För fler insändare, klicka här.

För det första är nivån på 18,50 kronor per mil ett skämt. Enligt Motormännens bilkostnadskalkyl är den totala bilkostnader 34 – 68 kronor per mil beroende på körsträcka och biltyp. Dessutom finns det en massa begränsningar kring bilavdraget. Tidsvinsten måste vara minst två timmar per arbetsdag på att ta bilen i stället för att åka med allmänna kommunikationsmedel.

Här har till exempel ingen tänkt på hur det är med obekväma arbetstider. Med tanke på att hälften av kostnaden för kollektivtrafik betalas över landstingsskatten borde det vara en rejäl samhällsvinst om fler tog bilen till jobbet istället. Inte minst med tanke på alla som då kanske också får en chans att komma in på arbetsmarknaden. Det är dags för nytänk, dags för heltäckande reseavdrag!

Lennart Bengtsson, Varberg

Riksorganisationen Bilfront

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons