Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rena cirkusen, eller…?

/

Det känns varken tidsenligt eller etiskt riktigt att frakta omkring djur som ska göra konster i strid med sina naturliga beteenden för att roa oss.

Annons

Efter att ha recenserat några cirkusar som besökte landskapet i somras fick jag fem telefonsamtal. Samtliga handlade om djur på cirkus. Anledningen till dessa rader är att jag just läst Cirkusakademiens tidning där det klargörs att det snart är slut på vilda djur i svenska cirkusar. På några års sikt kommer cirkuselefanterna att fasa ut sig själva både i Europa och i stora delar av USA. Det pågår ingen avel och tillväxten blir därmed noll. De europeiska cirkuselefanterna är i dag 25 år och äldre.

Men det kan gå fortare än så. I Sverige är en ny djurskyddslag på gång och den föreslår ett elefant- och sjölejonförbud. Sverige är dock ingalunda föregångare om ett förbud kommer. Sådant finns redan i Holland, Belgien, Österrike och 15-talet länder till. Costa Rica skall dessutom stänga alla djurparker.

Vad anser jag då själv om djur på cirkus? Ja, om någon undrar så känns det varken tidsenligt eller etiskt riktigt att frakta omkring djur som ska göra konster i strid med sina naturliga beteenden för att roa oss. Transporterna, dressyren och vistelsen i en manege med jättehöga ljudvolymer känns inte bra. I dag är dressyr av cirkusdjur visserligen annorlunda än för 60-70 år sedan. Då lärde man björnar att dansa genom att placera dem på en metallplatta och elda under.

Men även dagens dressyrmetoder är påfrestande. Vilket sjölejon gillar att lära sig dansa tango med sin dressör? (Cirkus Maximum i somras) Nyligen stormade det kring nya filmen "Hundraåringen…" Elefanten i filmen, lånad från Cirkus Scott, tillhör en ökänd tysk dressör som under 80 timmars smygfilmning visat sig ha misshandlat sina djur med en vass så kallad tjurkrok. (Besök på Animal Defenders Internationals hemsida) När detta blev känt meddelade Scotts ägare Robert Bronett, att man slutar med vilda djur i cirkusen. Hästar, hundar med flera tamdjur kommer att finnas kvar i manegerna. Skulle de förbjudas måste i konsekvensens namn även hund- och hästsport förbjudas eftersom även de bygger på transporter och dressyr.

Men även utan vilda djur i manegen kommer cirkuskulturen att överleva. Den är stark och folklig, spränger gränser och rasbarriärer och kan förstås av alla, gammal som ung. Och pengarna de svindyra elefantnumren kostar kan läggas på ännu bättre artister.

Till sist en helt annan sak. Jag blir en smula nedstämd när jag läser texter av journalistkollegor där de talar om "rena cirkusen" när det varit oreda någonstans. Cirkus är inte synonymt med strul och oreda. Tvärtom. Föreställningarna börjar nästan alltid exakt på utsatt tid. Likadant när det gäller avresa till nästa spelplats och när tältet skall vara rest. Trapetsartistens arbete under cirkuskupolen och lindansarens fotarbete på den smala wiren bygger på enorm precision. Så oreda?

Ove Andersson

Kramfors

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons