Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regionbildning är ingen dans på rosor, Hedlund!

Om vi nu inte får den sjukvård folket vill ha i Sollefteå, så vore det på sin plats att Sollefteå, Kramfors, Härnösand och Örnsköldsvik söker medlemskap i region Västerbotten.

Annons

Replik på nyhetsartikeln "Hans Hedlund (C): "Varför får alla andra dansa?'" på Allehanda.se den 21/1.

Hans Hedlund (C) menar att alla andra får dansa – men då är det en förutsättning att man kan dansa och har någon att dansa med. Om nu Hedlund, Centerns man och vice ordförande för landstingsfullmäktige, hade svårt att veta hur många canceroperationer det rörde sig om i Sollefteå när man klubbade igenom nivåstruktureringen, så kommer det med all sannolikhet bli betydligt svårare att greppa större siffror och ansvarstagande vid en regionbildning. Man måste klara uppdraget landstinget har i dag, innan man också tar över vad länsstyrelsen gör. Man ska inte gapa efter för mycket, då mister man oftast hela stycket.

Om vi nu inte får den sjukvård folket vill ha i Sollefteå, så vore det på sin plats att Sollefteå, Kramfors, Härnösand och Örnsköldsvik söker medlemskap i region Västerbotten, som har Universitetssjukhuset i Umeå som nyligen korades till Sveriges bästa. Där skulle Sollefteå kunna var ett bra komplement som inlandssjukhus. Det är bevisat att Västerbotten har smartare politiker när det gäller sjukvården, och hur den ska bedrivas. Lycksele var i samma situation som Sollefteå, där ändrade sig politikerna över en natt, och lätt canceroperationerna vara kvar.

Det bästa för regionbildningen, vore kanske att Ångermanland bryter sig ur och går ihop med region Västerbotten – och att Medelpad får bilda en egen region som man kan ställa och styra som man själv vill, utan att ta hänsyn till det nuvarande länet. Om nu inte Västernorrlands län vill gå med i en större region med Västerbotten, där förhoppningsvis även Norrbotten ansluter sig till en storregion. Småregioner är inte bra.

Jag arbetade under 2010 med att Norrland skulle bilda en stor Norrlandsregion med alla fem länen. Det hade inneburit nästa en miljon invånare. En region med en miljon innevånare, genererar en regioninkomst på 220 miljarder och en investeringspotential på 50 miljarder varje år, enlig Professor Åke E Andersson, nationalekonom och expert på regionfrågor.

Visst kan Hedlund få dansa, om han flyttar till Medelpad där han politiskt borde höra hemma. Vi andra föredrar förhoppningsvis Västerbotten som har patienten i fokus. Varför inte en folkomröstning?

För ett bättre Sverige och i synnerhet Norrland!

JT Lindh

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons