Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regionbildning är en demokratireform – regeringen inte intresserade

Vi var i stort sett eniga över blockgränserna, nu har regeringen med M i täten åter visat att de inte är intresserade av demokratiska reformer.

Annons

Det var med stor förvåning vi den 24 september kunde läsa på Dagens Nyheters debattsida – DN Debatt, att civil- och bostadsminister Stefan Attefall (KD) nu föreslår riksdagen att avslå ansökan från Västernorrland att bilda en regionkommun.

Förutom det respektlösa i att leverera den typen av nyheter på en debattsida istället för att föra direkta diskussioner med de företrädare som berörs, så har vi socialdemokrater i Västernorrland stora invändningar mot regeringens slutsatser.

Vi menar till, skillnad från statsrådet Attefall att ansökan har bred förankring, där en stor majoritet i samtliga länets sju kommuner samt i landstingsfullmäktige ställt sig bakom den. Liksom i regeringen har det varit moderater som försökt förhala eller stoppa processen. Landstingsstyrelsens ordförande, Per Wahlberg (M), valde att ställa sig vid sidan och avstå från att rösta när beslutet behandlades i landstingsfullmäktige. Nu är Wahlberg en av dem som beklagar regeringens slutsats.

Vi socialdemokrater menar att den moderatledda regeringen nu fördröjer möjligheten att demokratisera den regionala utvecklingen, det vill säga, där de folkvalda skulle få sätta dagordningen. På grund av det motstånd som moderaterna i landstinget och i Sundsvall visade så har den moderata majoriteten i regeringen fått möjlighet att avslå ansökan.

Vi var i stort sett eniga över blockgränserna att demokratin skulle utvecklas, nu har regeringen med Moderaterna i täten åter visat att de inte är intresserade av samverkan över gränser och demokratiska reformer. Det har vi sett historiskt, vi kommer troligtvis också få se det i framtiden.

Moderaterna, Folkpartiet, Kristdemokraterna och Centerpartiet rår alla för att Västernorrland nu offras i politiskt spel för att regeringens ledamöter ska framstå som enade. Sverige och Västernorrland behöver en regering som tror på den kraft som finns ute i landet, en regering som tror på att utveckla demokratin och stärka regionerna.

Elisabet Strömqvist

oppositionsråd i landstinget

Fred Nilsson

kommunalråd i Härnösand

Ewa Lindstrand

kommunalråd i Timrå

Elvy Söderström

kommunalråd i Örnsköldsvik

Micael Melander

kommunalråd i Kramfors

Elisabet Lassen

kommunalråd i Sollefteå

Sten-Ove Danielsson

kommunalråd i Ånge

Peder Björk

oppositionsråd i Sundsvall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons