Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringens jämställdhetsmål till år 2030: Varannan kvinna bland de nya professorerna

/

Annons

Endast var fjärde professor i Sverige är kvinna i dag. Det duger inte. Regeringen vill att de mest kompetenta blir professorer och då krävs en jämställd akademi.

Vi höjer därför ambitionerna och sätter som mål att hälften av de nyrekryterade professorerna ska vara kvinnor år 2030. En framgångsfaktor för den svenska modellen har varit reformer för ett jämställt samhälle.

Men trots att Sverige är världsledande när det gäller kvinnors deltagande på arbetsmarknaden så är tre av fyra professorer män. Och utvecklingen mot en jämställd könsfördelning har saktat in. Vi måste ha högre ambitioner än så.

I den svenska högskolan ska kvinnor och män kunna verka på lika villkor och med samma möjligheter till karriär.

■■ För fler insändare, klicka här.

För ofta har föreställningar om manliga genier fått gå före kompetens i akademin. Och för ofta har internrekrytering och nätverk fått spela större roll än hårt arbete.

Riksdagen fastställde 1997 att det ska finnas mål för jämställdheten för nyrekryterade professorer vid universitet och högskolor. Nu höjer regeringen ambitionsnivån avsevärt inför perioden 2017-2019.

De nya rekryteringsmålen för kvinnliga professorer kommer ha en genomsnittlig ökning om nio procentenheter per lärosäte för kommande målperiod. Dessutom sätter vi för första gången en nationell målbild: lika många kvinnor som män ska rekryteras som professorer år 2030. Det är en tydlig ambitionshöjning.

För att uppnå en jämställd akademi genomför regeringen även ytterligare insatser. Regeringen har gett universitet och högskolor i uppdrag att jämställdhetsintegrera sin verksamhet så att alla delar av omfattas av ett aktivt jämställdhetsarbete.

Vi har även tillsatt en utredning om unga forskares villkor, där förslag nu remitteras för hur trygga villkor och transparenta karriärvägar kan skapas.

Sammantaget genomför regeringen en rad olika insatser – och fler kan bli aktuella framöver. Stärkt jämställdhet behövs om Sverige ska nå regeringens mål att vara ett av världens främsta forskningsländer.

Sverige har en feministisk regering. Det betyder att jämställdhet står högt på agendan i utvecklandet av den svenska modellen.

Ett tydligt nationellt mål för jämställdhet bland nyrekryterade professorer är ett viktigt steg på vägen.

Helene Hellmark Knutsson (S)

Minister för högre utbildning och forskning

Eva Sonidsson (S)

Riksdagsledamot från Västernorrland

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons