Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rättvis psoriasisvård över hela landet

Vi som har en allvarlig kronisk systemsjukdom som psoriasis, ska kunna leva ett normalt liv oavsett var i Sverige vi råkar bo.

Annons

Är det verkligen rimligt att var jag bor avgör vilken behandling jag får för min psoriasis?

Psoriasis är en kronisk inflammatorisk systemsjukdom som närmare 300 000 i Sverige lider av. Av dessa har cirka 30 procent också ledsjukdomen psoriasisartrit.

Länge har sjukvården sett psoriasis som en kosmetisk sjukdom men forskningen visar att det finns flera kopplingar mellan psoriasis, hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och mag- och tarmbesvär.

Ny avancerad behandling, biologiska läkemedel, introducerades för tio år sedan med fantastiska resultat. Dessutom finns behandlingar som klimatvård, ljusbehandling, krämer och invärtes medicinering. Det vill säga om du bor på rätt plats i landet.

Här i Västernorrland är antalet patienter som får biologiskt läkemedel skrämmande litet.

Detta är en behandling för de svårast sjuka så om vi räknar att fem procent av alla med sjukdomen har en mycket svår psoriasis, ger det drygt 300 personer i Västernorrland. Enligt Psoriasisregistret får endast 21 personer biologisk behandling i Västernorrland, att jämföra med 35 personer i Dalarna. Det är för lite.

Enligt Läkemedelsverkets behandlingsrekommendationer är klimatvård ett fungerande behandlingsalternativ. En rehabiliteringsvistelse på tre veckor där utbildning, träning och behandling ingår.

För boende i Stockholm och södra Sverige är det ett alternativ som ges till flera. Varför finns det behandlingsalternativet inte för oss som bor i Västernorrland, när det ger så tydliga sjukdomsförbättringar och ökad livskvalité?

Det är dags att ta krafttag för att utveckla psoriasisvården i Västernorrland. Vård och behandling måste få högre kvalitet och skillnaderna mellan landstingen måste raderas. Det handlar om att vi som har en allvarlig kronisk systemsjukdom som psoriasis, ska kunna leva ett normalt liv oavsett var i Sverige vi råkar bo.

Om en till med psoriasis får tillgång till rätt behandling så ger det en till människa som får ett bättre liv. Som beslutsfattare kan du göra skillnad, så vi blir – en till.

Karin Nordin

Ordförande Psoriasisförbundet i Västernorrland län

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons