Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rappakalja av Greenpeace

Annons

Emma Öberg, Greenpeace, menar i debattartikel (ÖA) att en sopförbränningsanläggning kommer att skapa miljö- och hälsofarliga ämnen. Fakta är, att inom EU har registrerats cirka 110 000 kemikalier vilka cirkulerar i vårt samhälle. Förr eller senare återfinns de som avfall. Den helt dominerande delen utgörs av organiska ämnen. Det bästa sättet att en gång för alla destruera alla syntetiska (organiska) ämnen är att bränna dem.
Att det vid dålig förbränning skapas mellanprodukter är väl känt. Med modern styrning av förbränningen och avancerade metoder för rening av rökgaserna är det riskfritt att elda avfall. Det är till och med möjligt att elda utan att man ser någon rök alls.
Emma påstår att en stor del av avfallet går att kompostera och återvinna. Detta påstående vittnar om dålig eller ingen alls insikt om vad som finns i avfall och avsaknad av respekt för hälsa och liv. Som tidigare nämnts finns det tusentals kemikalier i vårt avfall. I konsekvens med fakta har bland annat LRF sagt nej till spridning av kommunalt slam på sina åkrar.
Emma påstår vidare att sopförbränningsanläggningarna släpper ut mer avfall än vad stoppades in i dem från början. Detta är helt orimligt och inget annat än rappakalja eller kvalificerad lögn. Vad avser askan finns idag teknik att rena den från tungmetaller medan den åtråvärda fosforn är kvar (bingo!).

Vidare går det att via härdning göra askan helt inert (ej löslig). De gifter, som enligt Greenpeace hamnar i askorna, riskerar att under hundratals år hamna i naturen. Askan innehåller till 99 procent oorganiska (bland annat tungmetaller) icke nedbrytbra ämnen vilka härstammar från avfallet. Dessa ämnen går givetvis inte att avlägsna via kompostering. Även vid kompostering bildas mellanprodukter av olika slag. Fördelen med förbränning är att åtminstone alla organiska föreningar är for ever destruerade.
Den verkliga saltomortalen från Emma, är följande; Endast en mindre del av de tusentals ämnen som skapas och sprids vid förbränning mäts och kontrolleras Varifrån kommer substanserna vilka bildar dessa farliga ämnen?
Som vanligt är amatörmiljöaktivisterna ute och ifrågasätter gårdagens teknik. Det är givetvis ärekränkning, att påstå, att dessa miljökämpar är efterblivna. Det kan dock med fog hävdas att de inte är uppdaterade på dagens teknik. Tag lärdom innan det är för sent.
Sedan är det märkligt att dessa miljövänner aldrig protesterar mot vansinniga och smått löjliga motortävlingar (gäller ej tvåhjulingar) vilka på ett flagrant sätt förstör miljön och dödar både människor och djur. Som sanna populister avstår de emellertid att protestera mot denna av massmedia omhuldade utövning.
Så länge man tiger om företeelser som Formel-1 tävlingar och slikt ska man nog akta sig för att häva ur sig felaktigheter och ibland rena lögner om samhällsnyttiga och miljötillvända verksamheter. Kom ihåg, att det är aldrig för sent att lära.MILJÖTILLVÄND Ö-VIKSBO

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons