Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rädsla för tankeförnyelse

Annons
Rädsla för tankeförnyelse

Att en liten insändare om kepsar skulle få en sådan respons visar att behovet av upplysning och inskränkningsbekämpning måste införas på vissas dagordning.

Ett svar hävdar att man bör uppfostra ungar till "stövelslickare". En undrar om familjen Gândara är primitiva vildar. En grundar sin auktoritet på att han har två barn och varit "ledare för längdskidor". En kallar sig för morfar och glömmer att det var dagens morföräldrar som opponerade sig mot bland annat skoluniform.

För att sammanfatta:

1) Man skall vara som alla andra. 2) De som avviker kanske skall lämnas utan mat. 3) Disciplin är den enda rätta uppfostran. 4) Jag behöver kanske uppfostras själv.

Kanske skulle vi invandrare uppfostras så att vi inte är avvikande. Kanske färga håret och byta namn. Att lackeras vit är kanske en garanti för att uppnå lycka i Sverige?

Jag vet dock att de flesta inte tänker så här. Att kepsen skulle vara upphovet till det onda är nonsens. Det viktiga är att man själv förstår saker och ting utan tvång. En kraft ger alltid upphov till motkraft. Orättvisa regler ger alltid upphov till uppror.

Du har två barn. Jag har fler än tre gånger så många. Vad gäller erfarenhet i ledarskap har jag varit kapten i portugisiska armén, arbetat inom underrättelsetjänsten och haft befäl över cirka 300 män under krigsförhållande. Morfar är jag också. Denna typ av erfarenhet är dock ingen merit i frågan.

Det jag kan utläsa av reaktionen är rädsla för tankeförnyelse och bristande respekt för andras yttrandesätt. Etablissemanget känner sig hotat. Makthavarna är rädda och ser mina ord som ett hot mot deras maktpositioner. Helt naturlig reaktion.

Jag kommer från Europa, samma Europa som ni tillhör och vill umgås med. Även om jag vore utomjording så skulle jag tycka detsamma; jag är jag och inte någon produkt av den då fascistiska hjärntvättning som pågick i Portugal. Hjärntvätta inte era barn, låt dem utvecklas genom egen erfarenhet, låt dem göra som ni en gång gjorde. De vill bara vara sig själva och de vet bättre än vad ni tror.

Jag anser mig inte misslyckad som pappa till en professor på Boston University, en föreläsare på Mitthögskolan, en nästan utexaminerad datatekniker, en barnskötare, en utbildad PR-tjej, en maskintekniker och de andra som alltid får de bästa betygen i skolan. De har varit fria att använda keps om de så ville.

Återigen vill jag uppmana de ansvariga politikerna att avskaffa regeln. Den platsar inte i ett modernt samhälle. Frihet är det finaste man har och jag som aktiv i FN-rörelsen tänker fortsätta att kämpa för den oavsett vad det handlar om.

En berömd man sa att han var beredd att gå i döden för allas frihet till yttrande även om vissa av dessas idéer var för honom motbjudande. Så även jag.

Carlos Gandara

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons