Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rädda djurparken - nu

Annons
Rädda djurparken - nu

Jag tycker att det känns olustigt och märkligt att uppkommen situation för Junsele djurpark inte kan förmå beslutsfattare i kommunen att snabbt besluta om ekonomiskt stöd för djurparkens fortsatta existens.

Tror vi själva inte längre på möjligheten att bo, leva och verka i kommunen ?

Jag vill påstå att det vore samhällsekonomiskt och kommunalt vansinne att inte snabbt hjälpa till med detta ekonomiska stöd.

Alla kan vi säkert ha synpunkter på hur en djurparkrörelse skall drivas, eller om det ens finns någon anledning att bedriva sådan verksamhet med tanke på djurens väl.

När det gäller Junsele djurpark vill jag dock påstå följande:

Parken är väl underhållen, där är vackert med många planteringar, med mera, och djuren har det så bra som det är möjligt i fångenskap.

Den har över 30000 besökare per år, vilket jag tror ingen annan turistattraktion i kommunen ens är i närheten av.

Den bör således totalekonomiskt vara mycket lönsam för vår kommun.

Nej, skärp er! Besluta nu om snabba pengar till detta och låt det inte hamna i kommunal långbänk med beslutsångest, ni har ju faktiskt fått löpande information om det ekonomiska läget och bör sedan länge vara medvetna om att detta kunnat uppstå.

Därefter kan förslagsvis en bred arbetsgrupp från alla delar av kommunen tillsättas för att hjälpa till i det förändringsarbete som pågått, men som kanske måste intensifieras för att finna attraktiva lösningar inför framtiden.

Det är orimligt att tro en oavlönad djurparkschef skall klara detta arbete på egen hand.

Samtidigt är jag övertygad om att det finns enorma möjligheter för denna fina anläggning.

Rovdjurscenter var en bra idé som det tyvärr inte ser ut att bli något av, men det finns säkert andra goda möjligheter.

Långedrag i Norge är ett exempel, där verksamheten bedrivs genom kombinerad park med enbart nordiska djur och lägerskola.

Barn ges möjlighet att komma i kontakt med och lära om djur och natur samt hjälpa till med dom dagliga sysslorna på parken som är tillgänglig för besökare.

Långedrag har ett tiotal anställda och norsk TV sänder varje vecka ett 30 minuter långt program om verksamheten där. Programmet har otroligt många tittare.

Det finns säkert många andra goda idéer som kan utveckla befintlig park, men detta kräver naturligtvis rätt inställning och vilja samt ekonomiska resurser från kommunens beslutande.

Även vi kommunmedborgare måste skärpa oss, glömma bypolitiken, avundsjukan och bli mera positiva i vår vilja att våga satsa framåt inför framtiden. Annars kommer vi sakta att tyna bort i skuggan av vår kommuns ansatta ekonomi, där många beslut om investeringar kanske uteblir och innebär ett steg mot avveckling.

Roger Johansson

Kvarnå, Junsele, Sollefteå

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons