Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Problem med disciplin i skolan

Annons

Skolan brottas med disciplinproblem. Dagens lärare måste tyvärr ofta brottas med disciplinproblem. Det tar bort alldeles för lång tid från undervisningen. Det är alldeles för mycket prat i klassrummen. Dagens barn och ungdom har tydligen lärt sig att de får prata hur som helst och när som helst. Ljudnivån kan med andra ord bli alldeles för hög i ett klassrum vilket blir tröttande för alla.

Tyvärr har det blivit allt mer vanligt med våld inom skolans väggar. Man läser i dagspressen om lärare som blir antastade och trakasserade av elever. Läraren har nästan ingenting att sätta till som motåtgärder. Något mycket radikalt måste göras åt detta problem. Och det omgående! Detta är ett problem för vår statsminister och vår regering att verkligen bita i.

Varför en obligatorisk nioårig grundskola för alla elever? Det sa jag för trettio år sedan vilket medförde att de av mina kollegor som jag talade om detta för trodde att jag var tokig. Jag har under årens lopp insett att alla elever inte passar in i dagens skola. Inte i gårdagens heller. De borde i stället ut i arbetslivet för att pröva på den tillvaron. De elever som inte platsar i skolmiljön har en fruktansvärd tid i skolan. För dem är skolan ett fängelse. Därför försöker de också att sabotera de flesta lektionerna.

Tyvärr hänger i dag arbetslöshetsspöket över vårt land. Därför är det också otänkbart att låta elever sluta skolan tidigare för att gå ut på arbetsmarknaden. Men tidigare hade den här typen av elever kunnat hoppa av skolan för att få ett jobb.

När helst den unga eleven själv önskar återgå till skolan för att fullfölja vad vederbörande sumpat skulle detta vara möjligt inom ramen för Komvux. Tidigare hade man ibland hjälp av arbetsmarknaden för att lösa sådana problem. Vilket då gjordes för vissa skoltrötta elever.
Trots detta kopplades de tyvärr aldrig helt och hållet bort ifrån skolans värld.MAJ-BRITT NORDSTRÖM
PENSIONERAD HÖGSTADIELÄRARE

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons