Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politisk whiplash

Annons
Politisk whiplash

På hotell Stockholm i Malmö 1881 proklamerade socialdemokratins Fader August Palm: "Vad vilja socialdemokraterna?" Detta kunde socialdemokratin svara på vid denna tidpunkt, men ställer man samma fråga i nutid får man inget svar alls, Detta är beklämmande, men inte alls svårförklarligt.

"Vårt uppdrag är att utrota klasskillnaderna" skriver Rainor Melander som en kommentar till en av mina insändare i Tidningen Ångermanland. Rainor - fortsättningsvis kallad RM - problemet står att finna i att sossarna mer eller mindre avskärmat sig från fackföreningsrörelsen på ett smidigt men föga tilltalande sätt. Du, RM! Undertecknad, som Du säkert känner till, var organiserad sosse långt innan Du ens var född och jag har aldrig lämnat socialdemokratin, det är sossarna som lämnat mig.

Förklaringen är, RM, att sossarna en gång förfäktade en idé om att man skulle vara väldigt rädd om och vårda ömt den kapitalism som skapade vårt välstånd, vår sjukvård, vår åldringsvård, men så är inte fallet i nutid. Man har ingen som helst kontroll på hur kapitalet i mångmiljardstorlek varje dygn flyter över våra gränser, dessa kapitalintressen betalar inte ens skatt i vårt land, och har inte gjort så de senaste 15 åren.

Nej, RM! Sossarna har i dag drabbats av politisk whiplash genom sitt ihärdiga ja -nickande till allt vad som presenteras från de multinationella finansjättarna. Så, RM, jag tycker att Du verkar för en politik där solidariteten ständigt utgör huvudrubriken, där människors lika värde sätts före detta fruktansvärda friande till världens snålaste och okunniga släkte - nämligen aktieägarna. Det skulle gagna alla rättvist och solidariskt i hela landet.

Lennart Näström

Svanön

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons