Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politikernas löfte

/

Annons

Tänk dig att du har blivit lovad något. Något stort som du skulle ha stor nytta av. Men sedan hölls inte det löftet av någon anledning. Alla har vi nog känt så någon gång, och det är ungefär så här jag känner för löftet om datorer till alla gymnasieelever. Vi nu andraårselever började första året på gymnasiet med hoppet om att vi skulle bli tilldelade varsin bärbar dator. Vi trodde det eftersom både de ledande politikerna och skolan lovat det, men när vi kommer till skolan får vi nyheten om att inga datorer är inköpta. Skolan har inte tillräckligt med pengar. Jag tycker att den här frågan borde tas på ett större allvar. Att skolorna ska prioritera elevdatorer före till exempel skolmaterial och skolböcker.

Jag anser att en dator skulle underlätta för mig i mitt skolarbete, och det är nog många som håller med mig i det. Som det är nu, så får vi elever skicka dokument fram och tillbaka från hemdator till skolans användare. Med en egen dator kan vi ha allt skolarbete på samma dator. Det är lätt att ta datorn till och från skolan och det blir smidigare för oss att jobba med skolarbetet hemma. Det blir även smidigare att få tag på information och innehåll som vi behöver i undervisningen.

Eftersom vi använder oss så mycket av teknik i dagens skola, är en egen skoldator ett utmärkt alternativ för att förbättra och göra skolarbetet lättare. De flesta kursplaner lyfter fram kunskaper om teknik och den digitala utvecklingen, som t.ex. informationssökning och källkritik. Internet är en stor informationskälla och en bra källa för skolarbete, om vi bara lär oss att vara källkritiska.

En dator skulle vara ett lättillgängligt och även ett roligt sätt att jobba med skolarbete. På en dator kan man smidigt få fram fakta och dokument på internet som är både rolig och lärorik. Många tycker t.o.m. att det är lättare att skriva och göra skolarbete på datorn.

Genom att få all information genom datorn, så skulle det spara på arbete, papper och skolmaterial. Vi elever behöver inte hålla reda på lika mycket papper och skolböcker, utan vi har allt i datorn istället. Det skulle också vara bra för miljön med mindre pappersanvändning i skolan. Man kan lätt och smidigt jobba med skolarbete på långa bussresor, tågresor eller på semestern. Alla har faktiskt inte tillgång till dator hemma och skolans datorer räcker i många fall inte till.

Det som är problemet i det här fallet är att skolan inte har råd med datorer till alla elever. Jag kan förstå det och jag har ingen mirakellösning på det, men det finns material och saker som man kan spara in på för att ha råd med dessa datorer. Skolan kan helt klart lära sig att lägga pengarna på rätt saker. Varför satsas det inte på fler datorer och färre gamla skolböcker? Tekniken utvecklas och det tycker jag att skolan också ska göra.

Det jag vill komma fram till är att datorer till alla elever, främst gymnasieelever, skulle underlätta skolarbetet. I alla fall i mitt fall. Det är därför jag anser att man borde ta tag i den här frågan. Alla vet att man inte lovar något som man inte kommer kunna hålla i slutändan.

Linnea Dahlqvist

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons