Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politikerna måste ställa krav på riktiga underlag om vindkraftbullret

/

Annons

Svensk Vindenergi har vid några tillfällen i insändare hävdat att det är obefogat med oro för infraljud. Senast i Länstidningen 24 april. Som skäl hänvisar man till mätningar och praxis, redovisade i ljudtrycksenheten dB(A). Det innebär att data filtrerats så att infraljud i praktiken döljs (se tabell).

Ofiltrerade data är mätvärden från en mätning av buller från ett vindkraftverk utförd av den holländske forskaren dr G.P. Van Den Berg 2006. Filtrerat (A) är omräknade värden enligt filterstandard (se bild).

Svensk Vindenergi hänvisar också till att Naturvårdsverket driver kunskapsprogrammet Vindval, som ska ta fram och förmedla fakta om vindkraftens effekter på människa, natur och miljö. En sökning på ordet infraljud på Vindvals hemsida ger vid handen att användning är tabu eftersom ingen träff erhålles. Fakta redovisas i dB(A).

Våra lokala politiker måste ställa krav på ett riktigt underlag. Svensk Vindenergi och Naturvårdsverket måste övergå till att redovisa ofiltrerade data och alla mätningar måste genomföras både inom- och utomhus och med utrustning som även fångar de lägsta frekvenserna (0,1 Hz).

Mer om infraljud i bifogad faktaruta.

Härje Thunholm, tekn.lic., f.d. överingenjör

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons