Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pensionärerna en tillgång

Annons
Pensionärerna en tillgång

Den så kallade saneringen har påbörjats i Nyland och nu undrar jag var kommunen tänker placera 40-talisterna, eftersom den ena bostaden efter den andra försvinner.

Som jag förstår är inte dessa pensionärer dåliga skattebetalare. Deras pensioner med ATP är ingen dålig skatteinkomst för vederbörande kommun och är inte heller några bidragstagare, eftersom deras inkomster ligger för högt.

Vad är det då som säger att kommunerna blivit tvungna att riva en massa möjligheter för deras boende? Jo, där kommer sparandet in i bilden!

Vad sparas egentligen då pensionärerna blir tvungna att flytta utanför kommunen för att få bostad? Vore det då inte bättre att locka hit ATP-pensionärerna från orter i mellansverige där inkomsterna varit höga och med det givit dessa en hög pension?

Pensionärerna är inte i något större behov av tjänster ifrån kommunens sida, de klarar sig i regel på egen hand. Dessutom är pensionen grundad med statliga medel och det måste innebära att det flyter in pengar till kommunen utifrån, genom pensionärernas skatter. Alltså blir dessa en tillgång för kommunen i stället för en dyr utgift, pengar flyter in i stället för att försvinna ut.

Jag vet att ni betraktar åldringar som en dyr utgift, men sätt er ner och fundera. Jag vill inte klanka på de stackars arbetare som finns kvar i kommunen, men vad kostar dessa i förhållande till pensionärerna? Med en jämförelse: Först kostar skolor, dagis, idrottsanläggningar och fritidsaktiviteter i övrigt den kommunala kassan ingenting av sådana anläggningar kravs for att inhysa pensionärer.

Åldringsvården kräver ju visserligen en insats ifrån kommunen, men pensionärerna får ju stå för stora delar av den kostnaden på grund av egenavgifter som beräknas efter deras inkomster.

Jag vill påstå att det gnäll som förekommer då det gäller pensionärerna och kommunens utgifter på dem, är överdrivna. Satsa nu i stället på att få hit pensionärer så kommer kommunens inkomster att öka. Om jag nu råkar på att vara fel underrättad, så vill jag ifrån er sida ha en trovärdig förklaring.

Torsten Wikman

Nyland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons