Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pensionärer förlorar pengar

/

Trots att man vet att många pensionärer inte söker de stöd de har rätt till, har myndigheten inte informerat pensionärerna om deras rättigheter.

Annons

Omkring 140 000 pensionärer går miste om tusentals kronor varje år i stöd från bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd, trots att de har rätt till pengarna, vilket har uppmärksammats tidigare här i tidningen. Anledningen till detta är att alla pensionärer inte känner till sina rättigheter och inte vet vilka regler som gäller.

Det är Riksrevisionen som påtalar problemet i en rapport. Riksrevisionen har till uppdrag att granska hur statens pengar används. Syftet är att stärka medborgarnas insyn i statens ekonomi och genom oberoende revision se till att våra skattepengar används på ett bra och effektivt sätt.

Rapporten, som publicerades i maj, konstaterar att tiotusentals pensionärer inte ansöker om bostadstillägg eller äldreförsörjningsstöd. Summan som pensionärerna går miste om har ökat från knappt en miljard kronor till nästan två miljarder kronor. I genomsnitt handlar det om nästan 14 000 kronor per person och år. Detta drabbar naturligtvis främst de pensionärer som är i störst behov av stödet.

Riksrevisionen menar att regeringen och Pensionsmyndigheten inte har gjort tillräckligt för att upplysa pensionärerna om vilka rättigheter de har.

Den här kritiken kommer inte oväntat. Tvärtom har det varit känt i flera år att många pensionärer inte ansöker om dessa förmåner. Granskningen visar att antalet pensionärer som går miste om bostadstillägg har mer än fördubblats på fem år. Riksrevisionens självklara slutsats är att eftersom systemet fungerar dåligt måste det ses över.

Riksrevisionen anser att regeringen har prioriterat inrättandet av Pensionsmyndigheten före informationen till pensionärer om deras rättigheter. Pensionsmyndigheten har sedan start haft stora problem med att klara ansökningarna från de pensionärer som redan känt till bostadstillägget. Trots att man vet att många pensionärer inte söker de stöd de har rätt till, har myndigheten inte informerat pensionärerna om deras rättigheter.

När det nya systemet för bostadstillägg infördes 2003, uttalade riksdagen att förändringarna noga måste följas upp. Den tidigare socialdemokratiska regeringen gav Försäkringskassan i uppdrag att utreda orsakerna till att många pensionärer fortfarande inte kände till sina rättigheter. Men sedan 2007, när regeringen Reinfeldt har haft makten, har inget gjorts åt frågan.

Regeringen har nu lämnat till riksdagen en skrivelse om vad man ska göra åt kritiken från Riksrevisionen. För pensionärernas skull hoppas jag att regeringen nu tar frågan på allvar och verkligen ser till att alla får reda på sina rättigheter. Det är de verkligen värda!

Eva Sonidsson (S)

Riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons