Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Patientoron är befogad

Varför ta bort tjocktarmsoperationer från landets näst bästa sjukhus?

Annons

Svar till Jacomina Beertema på Allehanda.se den 20/11. Hur kan man som sjukvårdslandstingsråd uttrycka sig att "patientoron är obefogad"? Fullständigt felaktigt.

När det gäller RCC Norr, så var det från begynnelsen en rekommendation. Inte en rekommendation till beslut, där Margareta Rödén var bidragande med åsikter. Konsekvenser av att felaktigt fatta beslut: Man tänkte inte på hur hårt, ja rent av katastrofalt beslutet slår mot Sollefteå sjukhus.

Vi påstår att rätta tågordningen inte följts. Man bör kanske granska Rödén, som var föredragande i detta ärende, och i vissa fall undangömt fakta i ärendet. Rödén har också missat en viktig sak när det gäller medbestämmande lagen MBL, vilket är allvarligt.

Åter till den obefogade patientoron. Man har anledning att ifrågasätta mycket av vad Beertema skriver. Hon skriver att läkarna i Sollefteå inte kunde enas och då gick Cancerrådet in och valde den lösning som bedömdes som lämpligaste. Vad man då gjorde var att köra över läkarnas åsikter i detta ärende. Medarbetarperspektivet har inte tagits med i denna förändring.

År 2012 gjordes det 21 tjocktarmsoperationer och 50 bröstcanceroperationer i Sollefteå och det ser inte ut att minska. Totalt gjordes 800 bukoperationer, varav 199 akuta operationer. Det måste finnas ett antal planerade bukoperationer för att man ska klara av de akuta. När det gäller tjocktarmsoperationerna så är överlevnaden efter tre år fyra gånger högre i Sollefteå än Örnsköldsviks sjukhus, som kommer att få delar av dessa operationer. I det internationella registret är Sollefteå på en hedrad silverplats i landet. Ersta sjukhus är nummer ett i Sverige. Varför ta bort tjocktarmsoperationer från landets näst bästa sjukhus?

Varför inte utveckla i stället för att avveckla? Att tro är en sak, att veta är en annan. Att kirurger från Sollefteå skulle åka till ett annat sjukhus för att utföra operation på en medföljande patient, finns inte på kartan. Varför ska kirurgen åka till ett annat sjukhus, när man har en av Europas modernaste kirurgsalar och övrig utrustning på sitt eget sjukhus? Man har glömt patienten i fokus som står först av fyra hörnstenar i RCC Norrs rekommendationer. Dels är det inte kostnadseffektivt att transportera patient samt kirurg till ett annat sjukhus.

Sollefteå sjukhus tappar också utbildning av nya kirurger, som man arbetat upp under en tio årsperiod. Man tar bort något som är bra för Sollefteås och Kramfors kommuner samt länet. Hur tänker Ni? Är det så att Sollefteå och Örnsköldsvik sjukhus ska bort på kartan och endast Sundsvall sjukhus blir kvar? Beertema har också nämnt vid ett möte i Sollefteå, att hon kunde åka hur långt som helst för att få den bästa vården. Det kan inte våra medmäninskor i Kramfors/Sollefteå kommuner göra.

Efterlyser riskkonsekvenserna. Bakläxa är ordet. Beertema har tidigare önskat att Sollefteå sjukhus ska läggas ner. Är det något Beertema vill förverkliga innan hon lägger av som landstingsråd?

JT Lindh

Akutgruppen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons