Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Patienters välbefinnande viktigt för tillfrisknandet

Annons

Svar på delar av insändaren "En politik för patientens bästa" av landstingsrådet Jacomina Beertema den 28/12.

Det är av största vikt att beslutsfattare på alla nivåer i samhället, från väljare i våra val till beslutande politiker och tjänstemän, har rätt underlag för sina uttalanden och beslut. Beertema skriver i sin insändare "Alla svåra skador, hos barn som vuxna, behandlas i Sundsvall, där det finns ett särskilt centrum för svåra, komplicerade skador. Därav kan den oinvigde dra slutsatsen att inga patienter utsatta för trauma (fall, trafikolyckor, misshandel med mera) behandlas på Sollefteå sjukhus.

En genomgång av de patienter som under 2013 klassificerats som traumapatienter, visar att ingen (!) av dessa patienter blev akut skickad till Sundsvalls sjukhus. Sex patienter skickades till universitetssjukhuset i Umeå, en patient till Akademiska sjukhuset i Uppsala och en till Södersjukhuset. Sollefteå sjukhus tar hand om traumapatienter och ett fåtal skickas vidare till andra centra med högre kompetens.

Samarbete i landstinget pågår kontinuerligt, befintliga resurser skall användas på bästa sätt. Avseende operativa ingrepp har vi vid ett flertal tillfällen samarbetat i landstinget om att korta köer för olika operationer. En ofta förekommande kommentar från patienter som opererats i Sollefteå är att de kände sig så väl omhändertagna, hur värderar man det när man presenterar att sjukvården är dyrare i Sollefteå? En stor del av tillfrisknandet efter en operation utgörs av patientens välbefinnande, glöm inte det.

Mats Åström

Överläkare, anestesi och intensivvård

Sollefteå sjukhus

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons