Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oroad över fartdårarna på Gottnevägen: "Är våra liv inget värda numera?"

Annons

Respekten för hastighetsgränser verkar vara borttappad när man kör efter Gottnevägen. Där det gäller en högsta hastighet på 50 kilometer i timmen kör folk ofta i hastigheter kring 100.

Man kan tänka sig att kommun eller rättsväsen vill göra något åt ett problem som detta – om man följer någon form av logik.

Men pratar man med Örnsköldsviks kommun som är ansvarig för vägen får man till svar att man inget kan göra, med en hänvisning till att det kör lokaltrafik på vägen. Detta svar kan dock kännas lite logiskt om man försvarar fortkörningarna, då busstrafiken sällan kör efter den skyltade begränsningen.

Pratar man sedan med polisen hänvisar de till att man inte har trafikpoliser i den omfattningen i Örnsköldsvik längre. Kan kännas lite sådär, framförallt såhär i sommartider då det rör sig mer människor efter vägarna.

■■ För fler insändare, klicka här.

Att fortkörning är ett problem för liv och hälsa är knappast någon nyhet för människor i dag. Man jobbar på olika sätt för att få oss människor att köra mindre bil, för att minska miljöpåverkan av utsläppen. Detta genom höjda skatter på vägar och drivmedel.

Men jag har otroligt svårt att se att generellt höjda skatter skulle påverka hastigheten bilisterna i håller efter vägarna.

Vägskatten blir densamma oavsett hur fort jag transporterar mig de mil jag vill köra på ett år. Skatten på drivmedel blir en ganska marginell skillnad om jag kör 50 eller 80 kilometer i timmen på en 50-väg.

Dessvärre påverkar det min förmåga att få stopp inför ett plötsligt hinder på ett väldigt märkbart sätt. Det känns märkligt att intresset för att påverka och att försöka få människor att hålla den hastighet som gäller längs en väg helt saknas i denna kommun.

Om man accepterar och tillåter människor att hålla 100 kilometer i timmen, bör man kanske ändra på skyltarna? Eller måste vi vänta tills en människa tvingas sätta livet till, innan de ansvariga vidtar åtgärder för att få ner farten längs Gottnevägen?

Det finns ganska enkla åtgärder som fartgupp och andra hastighetsbegränsade åtgärder som knappt kostar några pengar. Anser kommunen att det är för dyrt, då värderar man inte en människas liv speciellt högt.

P.O Byström

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons