Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örnsköldsvik – en stad för god uppväxt och tillväxt

/

Vad är det som gör att just vi bor just här? Om vi kunde få svar på det så skulle vi ha bättre kunskap om vilka insatser som får vår kommun att växa.

Annons

Vad är det som gör att just vi bor just här? Jobbet? Familjen? Släkt och vänner? Naturen? Vad är det alldeles speciella med Örnsköldsvik? Med staden, inlandet, landsbygden och skärgården?

Om vi kunde få svar på dessa frågor så skulle vi ha bättre kunskap om vilka insatser och åtgärder som får vår kommun att växa till. För det är ju något som vi alla vill jobba för på olika sätt – att stärka ortens tillväxt. Sanningen är dock den att vi som är politiskt aktiva gärna vill komma med det där trollspöet, det enkla och självklara svaret som löste problemet. Som fick alla kurvor att peka åt rätt håll och som fick människor att söka sig till Örnsköldsvik.

Tillväxt kräver planering och dialog. Vi tror att det därför är viktigt att ställa frågor om Örnsköldsviks attraktionskraft. Fråga sig själv, fråga sina närmaste, fråga grannen som nyss flyttat in, fråga forskaren och analytikern. Svaren blir nog lite olika, men till slut bör det bli en bild som vi kan förhålla oss till. En bild som hjälper oss att attrahera, behålla och utveckla människor i vår kommun.

En rad olika faktorer lyfts vanligtvis fram när man vill definiera vad som karaktäriserar tillväxtorter:

* Starkt socialt kapital

* Levande kulturliv

* Pågående byggprojekt

* Företag och människor som fungerar som motorer

* Fungerande bredband och annan kommunikation

* Inflyttning från andra länder

Flera av faktorerna är beroende av engagerade människor och långt ifrån allt handlar om ren ekonomisk tillväxt. Kanske är det en av knäckfrågorna – hur offentligheten, politiker och kommunens tjänstemän, stöttar och lyfter fram kreativitet, initiativ och egna satsningar från företag, föreningar och medborgare. Hur ser du på tillväxt i Örnsköldsvik och vad vill du bidra med?

Soledad Henriquez (kd)

Anna-Britta Åkerlind (c)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons