Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örnsköldsvik - en nykter feststad

Annons

E Tack för ditt svar på min insändare Janne Z.
Du skriver om omkomna och skadade i trafiken, men att vi inte förbjuder fordonstrafik trots det. Så långt är vi överens, och jag vill vare sig förbjuda fordonstrafik eller alkohol. När det gäller trafiken, har det svenska samhället lyckats minska antalet dödsoffer och skadade tack vare en bra lagstiftning. Det är till stora delar överförbart till alkoholen. Om vi har en restriktiv alkoholpolitik med bra kontroll och ordning på våra krogar och att alla försäljningsställen håller åldersgränserna, minskar vi konsumtionen och därmed skadorna.
Även jag vill att Örnsköldsvik skall vara en attraktiv stad med ett brett utbud av fester och
arrangemang.
För min del är arrangemangen och festerna det viktiga, inte
alkoholen. Här har vi en attitydfråga som är viktig att bearbeta.
Måste stora arrangemang vara förknippade med mycket alkohol? Min vision är att Örnsköldsvik blir förknippat med staden med många arrangemang och fester, där underhållningen, stämningen och dansen är det viktiga.
Vilken känsla om vi blir kända för den häftiga staden där många roar sig på nykter kaluv. Som nykterist vill jag minska på alkoholbruket och därmed skadorna, men bidra till att fler kan roa sig på bra arrangemang.

OLLE HÄGGSTRÖM


SVAR DIREKT:
Jag har vunnit ett vad! Vi slog nämligen vad om att du skulle fortsätta debattera med mig.
I din insändare finner jag ingen konstruktiv kritik rörande artikeln eller mitt insändarsvar den 27/2. Däremot en massa ”prat” där vi har samma åsikt.
Du har fel när det gäller att trafikolyckorna minskats på grund av lagstiftning. Det rätta är att i trafiken är det många som bidrar till de minskade olyckorna. Bilindustri, utbildning, forskning, Vägverkets arbete, aktivt polisarbete och inte minst frivilliga organisationers arbetsinsatser. Jag tror inte att alkoholproblemet går att lösa med enbart lagar utan det krävs utbildning, engagemang och en stor arbetsinsats för att förhindra missbruk.
Du ställer en fråga: Måste stora arrangemang vara förknippade med mycket alkohol?
Svar: Ett arrangemang blir vad det förtjänar och ett dåligt arrangemang upprepas aldrig.
När det gäller stora arrangemang med lågt alkoholintag rekommenderar jag dig att besöka Folkets Parks dansmaror. Jag kan också informera dig om att det sällan är inne på evenemangen (där utskänkningen sker) det är problem med överförfriskade människor. De stora problemen är i buskarna runt omkring. De absolut flesta som rör sig i nöjeslivet sköter sig.
PS! Vi har slagit vad igen.


JANNE ZETTERLUND

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons