Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ordning och reda behövs i klimatpolitiken

/

Annons

Klimatet förändras. Vi vet inte om de senaste översvämningarna i länet har en koppling till det, men vi vet att vi lär få stora kostnader till följd av betydligt mer nederbörd i framtidens Sverige. Det är bara en av många effekter som det förändrade klimatet medför.

I fredags presenterar FN:s klimatpanel sin nya alarmerande slutrapport i Stockholm. Det är den första på sju år och den kommer att ligga till grund för mycket av klimatdebatten under de avgörande år som nu ligger framför oss.

Utsläppen i Sverige och EU måste snarast börja minska kraftigt. Det är en stor utmaning, men fullt möjligt. Tekniken finns och på sikt ger det nya gröna jobb i både landsbygd och städer. Vi kan göra mycket som individer, men först när vi går samman kan vi på allvar förändra spelplanen.

Med politik kan vi skapa mer mänskliga och klimatanpassade städer, utbyggd kollektivtrafik, smartare användning av värme och el och en övergång till 100 procent förnybar energi från exempelvis sol och vind.

Vi kan stimulera ett företagande som tjänar pengar på hållbara produkter och tjänster både här hemma och utomlands, vi kan skapa en blomstrande landsbygd med ett av världens renaste jord- och skogsbruk och nya gröna jobb.

Vi vill ha bättre tågtrafik, mer stöd till kommuner som vill utveckla kollektivtrafiken med fossilfria drivmedel och till de bönder som vill producera biogas. Vi vill göra det lönsamt för vanliga hushåll att installera solceller eller få sin ström från ett vindkraftverk som man själv är med och äger.

För att få ordning på klimatpolitiken i Sverige behöver vi hantera klimatet med minst samma allvar som den ekonomiska politiken, där vi har en budgetlag som skapar ordning och reda i ekonomin.

Miljöpartiet föreslår därför att nästa regering lägger fast ett vetenskapligt förankrat mål för klimatpolitiken med bindande tak för utsläppen, mandatperiod för mandatperiod, hela vägen fram till år 2050. Till detta vill vi ha tydliga regler som skapar ordning och reda i klimatpolitiken.

Då vet alla vad som gäller. Då kan alla göra klimatsmarta val, från glesbygdsbon som ska köpa bil, till koncernchefen som ska investera i maskiner till sina fabriker.

Kommande generationer har ingen rösträtt när vi nästa år väljer nya politiker till EU-parlamentet, riksdagen, landstingen och kommunerna. Men det har du.

Göran Hådén

partistyrelseledamot Miljöpartiet de gröna

Helena Leander

miljöpolitisk talesperson (MP)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons