Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orättvisa efterlevandepensioner

Annons
Orättvisa efterlevandepensioner

Riksdagens beslut om nya efterlevandepensioner får negativa konsekvenser för alla barn och slår extra hårt mot barn till ensamstående föräldrar.

De nya reglerna innebär i vissa fall att efterlevande makes omställningspension höjs och att man sänker pensionen till efterlevande minderåriga barn.

Det är oacceptabelt att vuxna tar för sig på barnens bekostnad. I stället för att höja omställningspensionerna skulle man ha satsat på barnpensionerna. Då hade man visat omtanke även om skilsmässobarnen. Dessutom undrar jag vad det är som gör att våra beslutsfattare tror att barn blir billigare att försörja när de fyller tolv år.

Anledningen till att skilsmässobarnen råkar extra illa ut är att den förälder de har kvar i livet inte får någon omställningspension alls efter den avlidne tidigare maken. Det beror på att personen är skild och därför inte betraktas som änka eller änkling. Barn till sammanlevande föräldrar påverkas inte i samma utsträckning av de sänkta barnpensionerna eftersom de via den överlevande mamman eller pappan får del av den höjda omställningspension som hon eller han får.

Riksdagen har beslutat införa nya efterlevandepensioner vid dödsfall som inträffar efter den 1 januari 2003. I den proposition (prop 1999/2000:91) som förelades riksdagen kan man få uppfattningen att det endast existerar kärnfamiljer. Så här skriver man på sidan 104:

"Den sänkning av barnpensionen för efterlevande barn som fyllt tolv år när föräldern avled som detta förslag kan medföra anser regeringen vara acceptabel med hänsyn till den förbättring som den efterlevande familjen som helhet får genom den nyss omnämnda förlängningen av den tid varunder omställningspension skall kunna utges".

Att den nya lagen ger sämre förmåner till en grupp som vi vet redan är mycket utsatt är minst sagt märkligt. Vi vet att den ekonomiska utsattheten ökat för familjer bestående av minderåriga barn och en skild förälder. Det borde också vara svårare för minderåriga efterlevande barn att klara sin försörjning än vad det är för vuxna efterlevande.

I den här frågan efterlyser jag en lagändring.

Mats Lundqvist

Länsförsäkringar Västernorrland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons