Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orättvis fördelning

Annons
Orättvis fördelning

Det är ur produktion allt välstånd skapas. I ett område med hög produktion men med få arbetstagare, med små inkomster, skapas genom nuvarande skattesystem en orättvis fördelning genom att den kommunala skatten tas ut på arbetsinkomst medan produktionsskatten går till statskassan. Detta gör att kommuner med låg eller med liten produktion men med välbetalda anställda inom bolagsstyrelse och förvaltning kan hålla ett lägre skatteuttag.

För Sollefteås del tar staten ut en extra skatt på el i storleksordningen 1700 miljoner eller 74000 kronor per innevånare, dessutom tillkommer den vanliga företagsskatten och fastighetsskatt. Dessa miljoner investeras i storstadsregionerna i form av bidrag och stora infrastruktur- och byggprojekt. Därigenom skapas arbetstillfällen inte i första hand i produktion utan i någon till synes rundgångsekonomi som erfordrar kapitalpåfyllning från andra regioner med jämna mellanrum för sin expansion.

Sollefteå kommun, som räknas som en fattig bidragsberoende inlandskommun, skulle med en rättvisare skattepolitik ej vara beroende av den förnedrande robinhoodskatt som begråts av de så kallade rika kommuner.

Att utflyttning och befolkningsminskningen beror på att kapital ej återförs till regioner. Detta skapar arbetslöshet och hög kommunalskatt. Och att folk tvingas flytta dit kapitalet flyttas detta är en gammal sanning som ej får glömmas.

Fråga era politiker i kommunen varför de inte bevakar och kräver en rättvisare fördelning av våra gemensamma tillgångar. Vad har gjorts och vad görs av kommunalrådet Mähler?

LP

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons