Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oppositionen skriver brev

Annons

Öppet brev till biträdande finansminister Lars-Erik Lövdén och särskilda utredaren i kommunalekonomiska frågor, Jörgen Andersson
Örnsköldsviks kommun har, i likhet med många andra kommuner, svårt att få intäkterna att räcka till utgifterna. De senaste fem åren har resultaträkningen visat en samlad förlust på 187 miljoner, endast år 2000 visar ett litet plus på 14 miljoner tack vare en skattehöjning på 50 öre.
Prognosen för 2001 pekar på ett nollresultat, medan budget för 2002 och följande två åren visar på förluster på tillsammans, närmare 120 miljoner.
Örnsköldviks kommun har socialdemokratiskt styre med egen majoritet och har så haft sedan kommunsammanslagningen 1970. Ytterst ansvarig är kommunstyrelseordföranden Elvy Söderström som också sitter socialdemokraternas verställande utskott och påstås ha ett visst inflytande där.
Vi utgår därför ifrån att hon haft ett inflytande när socialdemokratiska partiet, regering och riksdag beslutat om den lag som säger att kommunerna skall ha en ekonomi i balans.
Det känns därför mycket märkligt att som företrädare för oppositionen bli kritiserade av Elvy Söderström och andra socialdemokratiska företrädare för att vi tycker det är viktigt att intäkterna räcker till utgifterna. Vi har under en följd av år lagt budgetförslag som skulle förbättrat kommunens ekonomi och som skulle gjort det lättare att uppfylla lagkravet på balans. Vår budget visar ett plus på 11 miljoner för 2002 medan majoritetens förslag visar på en förlust med 27 miljoner.
Vi har därför några frågor till er som vi vill ha svar på.
Tycker ni att vår kommun bör följa lagen i den här frågan?
Normalt är det så att den som inte följer lagen blir bestraffad, vilka kommer att bli bestraffade i det här fallet, socialdemokraterna, opposition, kommuninnevånarna?
Är det rimligt att vi inom oppositionen som försöker följa lagen blir kritiserade av de som beslutat om den?




DAN OLSSON (C), GÖRAN SYDHAGE (KD), ÅKE SUNDQVIST (M), GUNNAR MELIN (FP), BO JAKOBSON (MP)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons