Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öppna landskap i Norrland

/

Det har ju under många år pågått åtgärder att skapa jobb i glesbygderna. Det har här satsats på turism med dåligt resultat på grund av ett ovårdat landskap.

Annons

Det har ju ordats mycket om öppna landskap för att bevara landskapsmiljön i Norrland. Men det har visat sig att det har blivit tomma ord, och därför måste det vara någon myndighet som skall se till att de uppställda kraven uppfylls. Men jag har inte sett till någon myndighet som har sett till att de här uppställda kraven har uppfyllts.

I de glesbygder i Norrland som jag känner till var det tidigare småbönderna som genom sina odlingar och betesmarker såg till att vi hade öppna landskap. Jag tycker att Naturvårdsverket borde ha till sin uppgift att se till att den tidigare odlade jorden som ännu finns i glesbygderna inte får växa igen med sly. Och Miljöpartiet som säger sig värna om miljön borde vara med här, och agera för att landskapen hålls öppna.

Det har ju under många år pågått åtgärder att skapa jobb i glesbygderna. Det har här satsats på turism med dåligt resultat på grund av ett ovårdat landskap. Men även stora områden av skogarna är svåråtkomliga för turister på grund av de förhärskande kalytorna som är markberedda i form av djupa gropar. I dag är det i Norrlands inland ett fåtal småbönder som bedriver jordbruk på grund av dålig lönsamhet. Men det är tack vare dessa bönder vi har ett fåtal öppna landskap. I övrigt finns det byar som är igenväxta med sly.

I Junsele har vi en mjölkbonde som heter Roland Falkensson. Genom hans jordbruk att odla på gammal åkermark har stora delar av byarna Mo, Kvarnå och Forsmo ett öppet landskap som, eljest hade blivit igenväxt med sly.

Allmänt borde man stödja småbönderna om man vill ha öppna landskap. Ett stort tack till Roland Falkensson för hans idoga arbete utan tanke på åtta timmars arbetsdag.

Overksamma miljöpolitiker i Sollefteå kommun borde åka upp till Junsele och se hur man kan skapa öppna landskap utan bidrag från kommunen.

Bengt Salmonsson

Täby

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons