Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omsorg kostar inte – den betalar sig

Förnuftigare hantering av skattepengar och bättre liv på äldre dar ser många fram emot, särskilt alla över 65.

Annons

Medellivslängden ökar från 72 till 80 år för män och från 78 till 84 för kvinnor. Det betyder växande pensionsutgifter. Anhöriga står för 75-80 procent av hemtjänsten. De måste gå ner i arbetstid eller ta tjänstledigt. Karriärer och pensioner påverkas. Mätningar 2012 visade att de i snitt fick närståendepenning för tolv dagar.

Inför valet 2006 drogs Björkhem igång och inför 2010 Lejonbacken. Inför 2014 kommer nu planer från S för Rosenborg. Artikeln på Allehanda.se 21/10 var huvudsakligen en beskrivning av eftersatt fastighetsunderhåll. Som om åldrandets problem/äldreboende vore en fastighetsfråga.

Det är en miljöfråga; där äldre lever och kan känna att de har en framtid. Ett äldreboende utnämndes på Allehanda.se 31/8 till ”Det goda exemplet”. Chefen ansåg bästa köpet var air-hockeyspelet!

Prima exempel på hur oförskämt låga förväntningar personal har på hyresgästerna. Inget nämndes om bibliotek, läsplatser, tal-/nätböcker.

Fanns piano i musikrummet? Fanns rum för pussel, sömnad, teckning/målning? Gemenskaper; till exempel att få vårda blommor i sällskapsrum, rabatter, mata akvariefiskarna, vika servetter och höja trevnaden vid måltider kunde stimuleras.

Professor David Ingvar påpekade: att de stimulanser som finns i engagerande umgänge kan ingenting ersätta, inte ens jogging. Välfärdsförvaltningens vårdtyngdsmätning härom året visade en tidsanvändning inklusive restid på 53 procent för hemtjänstinsatser. Socialstyrelsens visade 64 procent för omsorgsinsatser på äldreboenden, varav 47 procent gick till mathantering.

Tillsynsmyndigheten har ofta påtalat kommunens felaktiga sjukvårdsorienterade förhållningssätt; att se hyresgäster som patienter och äldreboenden som sjukhem. Särskilda bostäder är förhyrda enskildas privata hem. Ö-vik, där Stefan Löfvén fått sin politiska skolning, struntar i sådana ålägganden. Kostnaderna har stigit till 600 000 kronor per plats och år. Kostnader som bagatelliseras av S och jämförs med sjukhusets vårdplatser à 1 300 000 kr onor per år. Jämförelsen är orimlig och vilseledande avseende faktiska förhållanden.

I radio P4:s inslag 29/10 år 2011 om Arbetsmiljöverkets undersökning: Arbetsmiljön viktig på äldreboenden, så framhöll Generaldirektör Mikael Sjöberg (Göran Perssons kusin) Sällskapet Vänner till Pauvres Honteux (SVPH) äldreboende Nockebyhem och Nockebyhus som föredömliga arbetsmiljöer, Lisbeth Palmes mamma bodde där.

SPF:s Veteranen, nummer 1 och 2 2012 berättar att dessa vann Arlas Guldko, för bästa mat/servering. På Nockebyhem kostar: Rum, sovalkov, pentry, bad, balkong, förråd 122 400 kronor per år och på Nockebyhus två rum och kök 136 800 kronor per år för en person, kostnader som inte är mycket högre än egenavgifter på Ö-viks sjukhem med takliftskenor ovanför sängarna att stirra på dag och natt.

Äldreomsorgen blir en utmaning för oppositionsrådet Anna-Britta Åkerlind. Förnuftigare hantering av skattepengar och bättre liv på äldre dar ser många fram emot, särskilt alla över 65 och de som deklarerar för 300 000 kr eller mer, de svarar för drygt 70 procent av kommunalskatten! Anna-Britta Åkerlind har småländskt påbrå, där ses kostnader som fingernaglar, de klipps ständigt. Centern kan nu ta initiativ som hennes företrädare ej förmått och leda in kommunens äldreomsorg på en väg där liven inte krymps, där förmågor respekteras, stimuleras till en fullödigare framtid.

Anders Berg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons