Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Om vatten och flaggstänger

Annons
Om vatten och flaggstänger

Med stigande förvåning man tagit del av uppgifterna i Tidningen den 19 januari om de framtida vattentaxorna i Härnösand. Trodde först att det var ett aprilskämt, men eftersom det fortfarande är januari månad (även om vi haft aprilväder länge) börjar jag nu förstå att det är allvarligt menat!

Vattenavgiften skall inte huvudsakligen bero på förbrukningens storlek, utan mer grunda sig på hur stort hus eller hur många uthus man har!

Om man nu letar efter schabloner kunde man väl valt något som har med förbrukningen att göra! Till exempel antalet brukare, det vill säga familjens storlek. Det måste ju ändå vara någon koppling mellan orsak och verkan - stor förbrukning, hög kostnad!

Förmodligen är det så att familjer med många personer och mycket tvätt gör av med mer vatten än till exempel ensamstående, oavsett husets storlek. Eftersom barnfamiljer då skulle kunna bli drabbade kan man ju i vanlig ordning subventionera dem så att de hålls skadelösa, eftersom vi vill ha många barnfamiljer i kommunen.

Men jag har nog missuppfattat det där! Det är inte meningen att det skall finnas något samband mellan kostnad och förbrukning. I så fall hade det väl varit enklast att bara läsa av vattenmätaren och höja vattenavgiften, tills man fick in de intäkter som man behövde?

Men varför inte ta steget fullt ut och ta bort alla vattenmätare? Vad skall vi ha dem till? Det går väl lika bra att hitta på något annat irrelevant, som inte har med förbrukningen av själva vattnet att göra? Varför inte ta flaggstångens längd som ett annat irrelevant exempel? De som har längst flaggstång får betala högst vattenräkning!

Men, invänder en vän av ordning, alla har ju inte flaggstång, då blir ju vattenavgiften orättvis! Ja, men det ordnar vi lätt! Vi vänder på steken i stället, så att de som inte har flaggstång får betala mest och sedan avgift i fallande skala beroende på flaggstångens längd! Huvudsaken är ju ändå att kostnaden inte har något med förbrukningen att göra och att det inte märks att vi samtidigt har höjt de samlade intäkterna på vatten!

Ta nu inte det här med flaggstången allt för allvarligt. Se det bara som ett förslag bland många, om hur vi kan reglera de kommunala inkomsterna! Och förresten - varför skall så här fiffiga idéer vara förbehållet vattenavgifterna?

Det måste finnas fler områden som kan beräknas på det här sättet - till exempel el och sopor.

Förvånad medborgare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons