Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Om kommunala äldreboenden

Den kostnadsmassa kommunen under tidigare år dragit på sig, har nu nått verksamheterna med full kraft.

Annons

För en tid sedan (på Allehanda.se den 2/10) ställde undertecknad frågan om hur utvecklingen av antalet boenden i Örnsköldsvik varit under de senaste drygt tio åren. Frågan var ställd till omsorgsnämndens ordförande, som tydligen inte ansett den värd att besvaras.

Dessbättre finns de i verksamheterna vilka anser frågan adekvat och ställt äldreutredningarna till undertecknads förfogande. Utan att gå alltför djupt in i 2001 års utredning, framgår ändå att antalet platser i boenden det året var totalt 1061 plus 47 korttidsplatser, alltså totalt cirka 1100 platser.

Man förutser också ett ökat antal äldre till år 2010, och skriver i utredningen: "för att kunna erbjuda samma andel 80-åringar ett äldreboende behövs ett tillskott på nya boenden."

Enligt äldreguiden finns i dag 868 platser i boenden i Örnsköldsviks kommun, vilket innebär att istället för en ökning, har man under åren minskat platserna i boenden med drygt 200 platser.

Enligt socialtjänstlagen skall kommun inrätta särskilda boenden för service och omvårdnad av äldre människor med behov av särskilt stöd. Enskilda har också enligt samma lag rätten att kräva sådant boende.

Enligt uppgift finns inga köer till särskilda boenden i vår kommun, vilket hänger samman med hur man tillämpar biståndsbedömningen.

Den kostnadsmassa kommunen under tidigare år dragit på sig, har nu nått verksamheterna med full kraft. Det framgår med all tydlighet av utvecklingen och skrivningarna i senast presenterade tertialbokslut.

Jarl Strömbäck

SPI-Välfärden

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons