Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Om din omgivning reagerar på att du röstar SD – fundera på varför och fundera länge

Annons

Svar till Låt oss vara vuxna och inte välja bort vänner för att de röstar på SD publicerad 9 september.

Jag håller med dig fullt om att vi inte ska kalla varandra idioter, men vi ska aldrig sluta påtala för de som röstar på Sverigedemokraterna att det är fel väg att gå.

Att folk inte reagerar så när man röstar på olika partier i andra fall har ju den enklaste förklaring – SD är inte ett parti som alla andra och det är farligt. 

Att så många tar demokratin så lättvindigt att man lägger sin röst på SD är ett svek mot Sverige. SD har företrädare som på daglig basis uttrycker sig rasistiskt, som efter åtta år i riksdagen inte kan få ihop + och - i en budget. SD har partitoppar som menar att samer och judar inte är svenskar, att det är synd att de inte kan styra medier, men att det blir ändring på det när de kommer till makten. 

Att så många tar demokratin så lättvindigt att man lägger sin röst på SD är ett svek mot Sverige

Ovan är bara några få exempel på en lång rad riktigt dåliga och farliga tendenser hos Sverigedemokraterna. Självaste partiledaren för SD är den enda partiledaren i Sveriges historia som sjunger en hyllningslåt till mordet på en demokratisk vald statsminister i Sverige. Även för mig som inte är socialdemokrat är det inte acceptabelt, det är vidrigt. 

Världen är i dag otroligt mer komplex än vad den politiska debatten framställer den. Alla partier viftar med enkla lösningar i stället för att visa på komplexiteten i de problem vi ställs inför. Med en grundskoleutbildning i historia och lite extra intresse i ämnet kan jag ändå med minst 80 procent av resten av Sveriges befolkning dra den korrekta slutsatsen att SD är en röst i fel riktning. 

Om din omgivning reagerar på att du röstar på Sverigedemokraterna, ta dig tid och fundera på varför? Begränsa inte ditt sökande av svar till alternativ media och forum där alla har samma åsikt. Läs lite historia och blandade nyheter från de senaste 30 åren och du kommer fram till slutsatsen som 80 procent av svenska folket gjort, det finns massor av problem, men SD är inte de som kommer lösa dem. 

Du avslutar med ”always be kind” och jag håller med om det. Tyvärr leder inte SD:s splittrande politik till ett sådant samhälle – med världshistoriens samlade erfarenheter som källa.

Gustav

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons