Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Om adoptionsrätt för homosexuella

Annons
Om adoptionsrätt för homosexuella

På ledarsidan (s) den 29 aug har Tidningen infört ett klipp från Aftonbladet som jag måste reagera på!

Självfallet skall homosexuella människor ha fullständiga medborgerliga rättigheter och åtnjuta frihet från diskriminering och förföljelse på grund av sin läggning.

Jag tycker dock inte att avsaknad av adoptionsrätt är diskriminering.

Att bli förälder är ju inte en medborgerlig rättighet som vi kan lagstifta om!

Det är en förmån som kräver litet tur i livet på samma sätt som god hälsa, utseende och begåvning. Att bli adoptivförälder är en extra stor förmån.

En adoption innebär ju de facto att man köper andra föräldrars barn - vilket stundom kan vara en humanitär gärning - men inte okontroversiell!

Nu är ett föräldraskap ett stort ansvar som varar livet ut. Det innebär att man måste avstå en del av sin frihet och sin ekonomi till förmån för sina barn!

Barn behöver både manliga och kvinnliga förebilder under sin uppväxt och även under den tid de själva skall forma sin sexuella identitet. Barn är små och gulliga de första levnadsåren, men de växer och blir med tiden först tonårsungdomar och så småningom vuxna.

Varje adopterad människa har rätt att få veta både sitt biologiska ursprung och anledningen till adoptionen. Även om ett homosexuellt par skulle vara goda småbarnsföräldrar är det inte säkert att de klarar av att uppfostra sina adoptivbarn till harmoniska vuxna! Det är en svår uppgift för alla föräldrar men är nog extra svår för ett enkönat par!

Omgivningens förståelse för en sådana familjer är säkert begränsad under lång tid framöver. Det innebär bl a en påtaglig risk för att barn i sådana familjer blir mobbade i skolan. Och slutligen - kommer de adopterade barnen att uppskatta adoptionen när de blivit vuxna?

Jag tycker verkligen att det finns många tveksamheter i frågan! Skall vi verkligen med berått mod skall utsätta skyddslösa barn för dessa prövningar?

De homosexuellas talesmän må vara högröstade, men deras egen erfarenhet av barnuppfostran är av naturliga skäl begränsad!

Det som jag reagerar mot i Aftonbladets ledare är tonen av självklarhet i budskapet! "Den nya radikala vänsterrörelsen möter unga liberaler i kampen mot diskrimineringen."

Man vill alltså göra adoptionsrätten "politiskt korrekt" för att kunna peka finger åt motståndarna. Jag protesterar mot att man på detta sätt försöker förvandla ett etiskt problem till en politisk modernitet!

Olle Næss

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons