Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ökat behov av storflygplats

Annons

E Ett drygt halvår efter terroristattacken mot World Trade Center börjar vi skönja de långsiktiga effekterna av dådet - konsumenternas förändrade beteende skapar problem för en redan tidigare ansträngd flygbransch.
För SAS del har även Linate-incidenten i Italien ytterligare dragit ner bolaget i en negativ spiral som nu kräver dramatiska ingrepp på den service man levererar.
Det är lätt att lägga skulden för nedläggningarna på SAS, men vi konsumenter borde kanske rannsaka oss själva också.
För faktum är att vi varit bortskämda under många år. En liten stad som Umeå kvalificerar sig inte i ett internationellt perspektiv som en flygdestination - än mindre Örnsköldsvik, även om vi har en stark industri så är vi är för små.
Det är den enkla och krassa matematiken bakom SAS agerande.
Plötsligt befinner vi oss i en situation där behovet av att samordna Umeås och Örnsköldsviks inrikesflyg till en gemensam flygplats blivit akut.
Nu handlar det inte om miljöskäl eller bekvämlighetsskäl, utan helt enkelt därför att det på sikt kommer att vara den enda vägen att behålla flygservice till vår region i framtiden.
De inskränkningar vi nu ser är nämligen bara ett första steg i en process som kommer att pågå under många år. Världens flygbolag blöder kraftigt och måste spara pengar.
Har vi råd att helt plötsligt en dag stå utan flygförbindelse till Stockholm? Den dagen kommer kanske snabbare än vi tror.
Ge prioritet till en storflygplats i Nordmaling idag, i morgon kan det vara för sent.
JAN NYGREN

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons