Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ökade resurser ger fler entreprenader

Annons
Ökade resurser ger fler entreprenader

Det finns flera förklaringar till bristerna i vården både inom landstingsvården och den kommunala äldreomsorgen.

Först och främst är det en resursfråga, där vi i Sjukvårdspartiet Västernorrland länge krävt ökad andel av BNP, vilket vi delvis verkar få gehör för, om vi får tro Göran Persons senaste utspel om ökade pengar till vården. Tyvärr är ökningstakten i dessa resurser ännu för låg.

Gapet mellan vårdens möjligheter genom nya behandlingsmetoder och läkemedel gentemot nuvarande resurstilldelning ökar oroväckande. Det är viktigt att notera att moderaterna, som i upprepade inlägg säger sig satsa ökade resurser på vården, ej gör detta utan låter exempelvis Stockholms landsting gå med häpnadsväckande underskott. Moderaterna har vare sig centralt eller i landstinget tillkännagett vilket mål för andelen av BNP som de vill låta vården kosta.

Sjukvårdspartiet vill låta vården nå 10 procent av BNP inom 3 år!

Vården bedrivs också allt för stelbent och delvis ineffektivt på grund av tungstyrd organisation. Här finns möjligheter till förändringar inom driften av vården.

Vården skall vara offentligt finansierad, men behöver absolut ej drivas offentligt.

Vårdcentralen Söråker är ett lysande exempel på hur entreprenad kan bedrivas. Med samma mängd skattepengar som i offentlig drift har man förbättrat tillgängligheten avsevärt, så att man helt saknar köer och kan komma i kontakt med läkare samma dag.

Detta goda exempel anser vi bör spridas snabbt runt om i länet, då tillgängligheten är en av vårdens stora brister i nuläget. När patienten väl kommit under behandling fungerar vården oftast bra i vårt län, det tror jag många patienter kan intyga.

Entreprenad bör också prövas mer inom den kommunala äldreomsorgen. Rådomshemmet i Sollefteå kommun är ännu allt för ensamt gott exempel.

En av de riktigt stora bristerna i landstingsvården för närvarande är de långa kötiderna till operationer inom höfter och knäleder samt ögon.

Sjukvårdspartiet håller just nu tillsammans med de andra partierna i Vårdalliansen på med att sammanställa planeringsförutsättningarna för åren 2003-2006. Där vill vi bland annat snabbt undersöka om man skulle sammanföra de extra tilldelade så kallade kö-resurspengarna (i vårt län 34 milj/år under i förstone 3 år) till en eller flera fristående enheter i länet som kan bygga upp en effektiv organisation, fri från den akuta verksamheten. Erfarenheter från andra delar av landet, och även utomlands, talar för stora effektivitetsvinster med sådana enheter. Denna enhet/er kunde, om detta fungerade väl, även erbjuda sina tjänster till andra delar av landet, inte minst i Norrland där det finns extrema köer. I stället för att lotsas till södra Sverige kanske vi kunde lösa detta på plats och behålla pengarna och arbetstillfällena.

Anders Kempe

Oppositionslandstingsråd

Sjukvårdspartiet Västernorrland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons