Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ocean Gala kan bli bästa flyktingboendet – om Härnösand är med på noterna

/

Annons

Ocean Gala har nu varit förtöjt vid kaj i Utansjö i några veckor, fartyget skall tjänstgöra som flyktingboende. Fartyget är ombyggt enligt krav från Migrationsverket, bland annat har bassängerna byggts över samt en hel del annat gjorts med fartyget. Ombord på fartyget skall även maten till flyktingarna göras, svenska för invandrare undervisas, Migrationsverket ha tillgång till kontor med mera.

Nu när Sverige har tagit emot ett stort antal flyktingar bor de flesta av dem i gamla uttjänta skolor, ålderdomshem, herrgårdar, motell, kontorsbyggnader, militärbaracker och kriminalvårdsanstalter. Är det ett värdigt boende, att bli inknuffade på sådant som man kan kalla för i bästa fall för institutsboende med fabriksgjord billig mat som i bästa fall levereras i plastförpackningar? Nej, detta är inte värdigt!

Skall Sverige ta emot flyktingar ska det ske med ett värdigt mottagande och vi ska ge dem förutsättning att komma in i samhället – och även ge något tillbaka till samhället.

Det finns säkert många välutbildade och före detta småföretagare bland flyktingarna som kan tillföra Sverige någon form av utveckling. Därför behövs ett positivt mottagande. Kan Sverige inte ge flyktingarna det, så skall vi helt klart stänga gränserna och totalt isolera oss.

■■ För fler insändare, klicka här.

I Härnösand har vi ett kommunalråd som heter Fred Nilsson. Han vill fortsätta med det Härnösand gjort i årtionden – ingen utveckling, men fortsatt inveckling. Det första han som kommunalråd gjorde när Ocean Gala förtöjde i Utansjö var att polisanmäla fartyget för brott mot ISPS (International Ship and Port facility Security Code), trots att det stod på kommunens egen hemsida att Utansjö hamn var ISPS-godkänd.

Kommunens hemsida skall ju anses trovärdig i och med att det är kommunmyndighetens egen informationssida. Är den inte trovärdig skall den läggas ned, i och med att den sprider falsk information. Vad är sant och vad är osant på denna hemsida?

Varför tar inte kommunalrådet Fred Nilsson kontakt med företaget som har fartyget Ocean Gala, för att lösa den situation som har uppstått? Alla situationer går att lösa om man har vilja att lösa dem, men när den viljan saknas så…

Ocean Gala kan generera arbetsplatser till Härnösandsområdet, som Härnösand så väl behöver. Med största sannolikhet skulle Ocean Gala bli Sveriges bästa flyktingboende, med positiva och nöjda flyktingar som kan tillföra Härnösand och Sverige en fortsatt utveckling samt sätta Härnösand på kartan igen.

Vi kan läsa dagligen hur till exempel ensamkommade flyktingbarn behandlas på olika boenden, bor i källare, knappt får någon mat och annat. Många av dessa ungar som inte får ett värdigt mottagande och hjälp att integreras i samhället riskerar att hamna i kriminella gäng.

Om man blickar tillbaka cirka 40 år från i dag ser man att samtliga kuststäder längs Norrlandskusten, från Gävle i söder till Haparanda i norr, har expanderat och utvecklats – men inte Härnösand. Där har det gått åt motsatta hållet. Varför?

Jan Andersson

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons