Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt dråpslag mot vår landsbygd

Annons

E Hela Sverige ska leva heter det när politiker fiskar röster. Nu riktas ett nytt dråpslag mot landsbygden. Enligt statens offentliga utredning 2001:67 kan 16 000 km väg övergå till enskild väghållning. Det handlar i Örnsköldsviks kommun om 320 km.
Konsekvensen blir att svårigheterna för glesbygden ökar. När en väg övergår till enskild väghållning skall en vägsamfällighet bildas, styrelse skall väljas och bidrag sökas. Styrelsen skall sedan se till att drift och underhåll av vägen fungerar. Statsbidragen täcker inte hela kostnaden. Den vinst utredaren räknar med tas ur fickan på varje fastighetsägare som bor längs den aktuella vägen.
Många av dess vägar bebos av en åldrande fast befolkning. Men även de som har fritidsfastigheter efter berörda vägar kommer att tvingas öppna plånböckerna.
Byar, som i dag är förhållandevis blomstrande, med många yngre familjer, där man ser en ljus framtid, ,mister sin attraktionskraft. Vem vill bosätta sig i en by där det kostar pengar och arbete att få det mest elementära, en fungerande väg.
Denna utredning bör förpassas till papperskorgen. Den politiker som röstar för detta förslag är icke värdig att representera svenska folket. För övrigt anser jag att enmansutredningar skall förbjudas.KJELL ENGLUND, CENTERN, GIDEÅ

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons