Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya frågor till sjukvårdsdirektören

Annons
Nya frågor till sjukvårdsdirektören

Svar till Sven Hedlund, Tidningen Ångermanland den 14 januari:

Jag tackar sjukvårdsdirektör Sven Hedlund för ett snabbt svar på min fråga hur landstinget hanterar statens pengar för kortande av sjukvårdsköerna.

Landstinget tillförs 34 miljoner kronor statliga pengar varje år under tre års tid för att korta sjukvårdsköerna. Ett villkor är rimligen att hela beloppet kommer till användning under vart och ett av dessa tre år.

Av de 34 mkr var 6,4 mkr inte tilldelade sjukvårdsförvaltningarna vid en förfrågan strax före jul. Av Sven Hedlunds svar framgår att detta belopp nu minskat till 4,8 mkr. Jag tolkar svaret så att sjukvårdsförvaltningarna tilldelats ytterligare 1,6 mkr och hoppas att även Sundsvall-Härnösands förvaltning därmed fått mer än de ursprungliga 16 mkr.

Enligt uppgift har landstinget hos sjukvårdsförvaltningen i Sundsvall-Härnösand gjort följande beställning på extra ingrepp som skall utföras i år:

90 åderbråck, 75 knäledsproteser, 22 korsbandsrekonstruktioner, 77 höftledsproteser, 20 operationer för prostataförstoring, 51 operationer för livmoderframfall, 350 gråstarrsoperationer, 10 hörselförbättrande operationer samt 104 hörapparatutprovningar.

Dessa ingrepp skall utföras utöver det antal som utfördes under år 2000.

Jag har nu följande frågor till Sven Hedlund:

1. Är det korrekt att landstinget har beställt ovanstående lista med extra ingrepp från förvaltningen i Sundsvall-Härnösand? Om så är fallet, har landstinget som beställare funnit att 16, 17 eller ens 18 miljoner kronor räcker för att bekosta dessa extra ingrepp (som rimligen till viss del kommer att utföras utanför ordinarie arbetstid och därför mot högre personalkostnader)?

2. Är det korrekt att landstinget ålagt sjukvårdsförvaltningen i Sundsvall-Härnösand ett sparbeting på cirka 30 miljoner kronor för i år? Om sparbetinget har minskat sedan före jul, hur stort är det nu? Har landstinget som beställare gjort en konsekvensanalys av sparbetinget för sjukvårdsköerna?

3. Har landstingets administrativa ledning tänkt föreslå den politiska ledningen att använda de ännu inte intecknade 4,8 miljoner kronor för att bekosta västernorrlänningars operationer på andra håll i landet, där köerna är kortare (det vill säga utanför Norrland)?

Jag skulle även denna gång uppskatta ett snabbt svar.

Jacomina Beertema

Överläkare, moderat politiker

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons