Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu lyfter vi finska och samiska språken i Örnsköldsvik!

/

Att vara förvaltningsområde för de finska och samiska språken är en rätt liten åtgärd som skulle få stor betydelse för medborgare i vår kommun.

Annons

Finska föreningen i Örnsköldsvik har i studiecirkel gått igenom foldern "Nationella minoriteters rättigheter" och ställt 55 berättigade frågor till ansvariga politiker i Örnsköldviks kommun. Vidare har det lämnats in fem medborgarförslag om att Örnsköldsvik ska bli förvaltningskommun för det sverigefinska språket. Under förra året har ett liknande förslag lämnats in till kommunförvaltningen från samiska föreningen Orrestaare, men då förstås för det samiska språket.

Centerpartiet stödjer tanken om att kommunen ska vara förvaltningsområde. Det första steget blir att ansöka om att bli förvaltningsområde. Sedan att undersöka vilka språkkunskaper finns bland kommunens medarbetare. Viktigast är förstås att samtala med representanter för de aktuella nationella minoriteterna om behov och utvecklingsmöjligheter.

I en förvaltningskommun åtar sig kommunen ett mer systematiskt stötta och synliggöra minoritetsspråken, utöver de grundläggande lagliga rättigheter som medborgare inom de fem nationella språkminoriteterna har. För detta ersätts kommunen med statliga bidrag. Det känns därför märkligt att Örnsköldsviks kommun ännu inte tagit något initiativ i denna riktning trots förslag och påtryckningar från finska och samiska föreningen.

En rätt liten åtgärd som skulle få stor betydelse för medborgare i vår kommun. Dessutom en vacker handling som inledning på Kulturhuvudstadsåret 2014.

För Centerpartiet i Örnsköldsvik

Anna-Britta Åkerlind

kretsordförande

Lena Lindgren,

andre vice ordförande i bildningsnämnden

Louise Bergkvist

ledamot i omsorgsnämnden

Margret Fjellström

kandidat till kommunfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons