Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nödvändigheten av bibliotek

Annons
Nödvändigheten av bibliotek

Biblioteket i Kramfors ska spara pengar. Igen. Förra året sparade man en halv miljon på en budget på 10 miljoner. I år ska man spara 200000 till. Det betyder att man förmodligen måste avskeda. Och det gör kanske att man inte kan hålla öppet alla dagar. Kanske måste man dra in någon av filialerna ute i kommunen. Kanske händer det något med bokbussen.

Jag förstår att kommunen måste se över utgifterna. Men vissa saker kan man inte spara på. Då går man under.

Ni beslutsfattare, vilken långsiktig bild har ni av den roll som biblioteksverksamheten spelar för Kramforsbornas och samhällets liv och utveckling? För utbildningen och ekonomin i kommunen? För välfärden och trivseln för medborgarna i alla åldrar?

Sverige släpar efter övriga Europa när det gäller andelen ungdomar som går vidare till högre utbildning. I skolor söderöver satsar man på att eleverna ska läsa böcker varje dag redan från första klass. Eleverna blommar av detta. Deras språk utvecklas, läs- och studiehungern likaså. Skola och bibliotek hjälps åt mot ett långsiktigt mål.

I Kramfors görs frenetiska ansträngningar att hitta på nya, djärva kurser och utbildningar som ska ge framtida jobb. Det är bra! Men tror ni på allvar att dessa kurser klarar sig utan böcker och bibliotekets tjänster? Många utbildningar i dag har inga litteraturlistor. Eleverna ska "söka kunskapen själva". För studieovana blir det kaos. Fråga eleverna på till exempel Lernias utbildningar vart de vänder sig för information och litteratur. Till biblioteket förstås. På tisdagen kan frågan lyda:

- Jag har skrivning i krishantering på fredag - har ni någon bok om det?

Och personalen gör vad den kan för att hjälpa.

Faktum är att varannan besökare som vill ha hjälp på huvudbiblioteket i dag är studerande av något slag. Det tar tid och kräver resurser. Själv studerar jag sedan några år på distans vid Linköpings universitet. Jag har fått ovärderlig hjälp med litteratur av biblioteket i Kramfors. Undras hur många vi är som har den erfarenheten?

Jag är djärv nog att påstå att ett välfungerande och tillgängligt, det vill säga öppet, centralbibliotek är en förutsättning för att Kramfors ska kunna utvecklas som studieort och bostadsort för studieintresserade.

Kommunen satsar ju på utbildningar. Att inte samtidigt satsa på biblioteket utan tvärtom dra ner är vansinne. Det är ungefär som att försöka lära en unge att simma på torra land.

Bara några ord också om kultur och välfärd: Hur många som får livsmod, glädje och underhållning genom biblioteken i kommunen vet jag inte. Bara att vi är många. Att umgås med böcker förbättrar hälsa, arbetsförmåga och framtidstro.

Den här kommunen är dödsdömd om vi inte hittar sätt att investera långsiktigt i framtiden. Att stödja och utveckla biblioteken är just en sådan investering!

Irina Schaub

Vik

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons